Elhagyta Szíriát az újságíró, aki elkerülte a lefejezést

Hamarosan találkozik családjával Theo Curtis amerikai újságíró, aki két év rabság után tegnap szabadult Szíriából. 
Theo Curtis

A 45 éves férfi már túl van az első orvosi vizsgálaton, elhagyta Szíria területét és úton van Tel Avivba – írja a CNN amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva.

Theo Curtis épp Szíriába tartott, amikor 2012 októberében elfogták Törökországban.  Az elmúlt közel két évben az al-Kaidához köthető szíriai lázadócsoport, az al-Nusra Front rabja volt.

Az újságírót tegnap szabadították ki, majd sajtóértesülések szerint a Golán-fennsíkon ENSZ-békefenntartóknak adták át. Ezt követően gyors orvosi vizsgálat következett, majd útnak indították Tel Aviv felé. 

Kormányzati forrásokra hivatkozva a CNN azt írja, hogy az Egyesült Államok nem vett részt a kiszabadításáért folyó tárgyalásokban, de Washingtonban tudtak a dologról. Egyelőre az sem világos, hogy fizettek-e váltságdíjat Curtisért. A BBC ezzel szemben John Kerry amerikai külügyminiszter szavaira hivatkozva arról ír, hogy az USA több mint két tucat országgal működött együtt, hogy kiszabadítsák az újságírót.

Egy korábbi, rabsága utolsó időszakában nyilvánosságra hozott videóban a férfi azt nyilatkozta – míg fejéhez fegyvert szegeztek –, hogy bostoni újságíró, és rabsága során megkap, „mindent, amire csak az embernek szüksége lehet", és „minden tökéletes, beleértve az ételt, a ruházatot, és a barátait" – írja a the Guardian.

Az arabul folyékonyan beszélő Curtis korábban íróként és szabadúszó újságíróként tevékenykedett, írói álneve Theo Padnos. Számos cikke jelent meg a Közel-Keletről, többek között a The Huffington Postban és a New Republicban, ezen kívül két könyvet is jegyez. Curtis Atlantában született, és összehasonlító irodalomból doktorált.

Szabadulása napokkal egy másik amerikai újságíró, James Foley tragikus kivégzése után történt. Foley az Iszlám Állam foglya volt két évig, ám néhány napja felkerült az internetre egy videó, amelyen látható, amint egy hóhér lefejezi az újságírót. 

John Kerry tegnap közleményben erősítette meg Curtis szabadulásának hírét. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az USA minden diplomáciai, hírszerzési és katonai eszközt bevet, hogy elérje a többi Szíriában raboskodó amerikai állampolgár kiszabadítását is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.