Az RMDSZ-nek biztosan lesz 54 polgármestere

Románia 54 településén biztosan az RMDSZ jelöltje szerzi meg a polgármesteri tisztséget – mondta el Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az urnazárás után szűk egy órával tartott sajtótájékoztatóján.

Országosan ugyanis 54 olyan település van, ahol az RMDSZ jelöltje ellenjelölt nélkül szállt versenybe a polgármesteri tisztségért.

Kelemen Hunor exit poll felmérésekre hivatkozva jelentette ki, hogy Kolozsváron mind Horváth Anna, a szövetség polgármesterjelöltje, mind az RMDSZ képviselőjelölt-listája jó eredményt ért el.

Az IRES közvélemény-kutató kolozsvári mérése szerint Horváth Anna 10,8 százalékos szavazataránnyal a második lett a kolozsvári polgármesteri székért folyó versenyben, a szövetség helyi képviselőjelölt-listája pedig 15,4 százalékot kapott, mintegy három százalékkal többet, mint négy évvel ezelőtt.

Kelemen Hunor szerint Szatmárnémetiben Kereskényi Gábor, Marosvásárhelyen pedig Soós Zoltán szoros versenyben áll a hivatalban levő polgármesterrel, és bíznak benne, hogy a magyar jelöltek foglalhatják el a polgármesteri széket. Az elnök kijelentette: az RMDSZ általánosan is jó választási eredményre számít.

Újságírói kérdésre Kelemen Hunor elmondta, a szövetség csak a végleges eredmény ismeretében kezdi el a tárgyalásokat az esetleges alpolgármesteri tisztségekről.

Székelyudvarhelyet viszont elveszítette az RMDSZ, ott Gálfi Árpád, a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös jelöltje nyerte meg a polgármester-választást – közölte a jelölt kampánystábjától származó információkra hivatkozva a Székelyhon portál. Gálfi a függetlenként indult Bunta Leventét és Arros Orsolyát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjét győzte le. A Transindex portál közlése szerint a második legtöbb szavazatot összegyűjtött Bunta Levente, a város jelenlegi RMDSZ-es polgármestere elismerte vereségét, és sok sikert kívánt Gálfi Árpádnak. Az RMDSZ jelöltjének székelyudvarhelyi vereségét Kovács Péter, a szövetség ügyvezető elnöke is elismerte, aki egy kolozsvári sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy a szövetség párhuzamos számlálása szerint az RMDSZ jelöltje Szentegyházán is alulmaradt az MPP-EMNP jelöltjével szemben. A Hargita megyei kisvárosban Molnár Tibor nyert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.