Az oroszok a munkavállalás korlátozásával büntetik az ukránokat

Moszkva január elsejétől korlátozásokat vezet be az Ukrajnából érkező munkavállalókkal szemben. Ezt Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök közölte a Nyezaviszimaja Gazeta című lapban hétfőn közzétett cikkében.
2015. január elsejétől az Ukrajnából érkezők zömét alkotó "szürke" munkavállalók oroszországi engedély nélkül nem kapnak munkát. Emellett szigorúbban fogjuk ellenőrizni az országunkban való tartózkodás szabályait - 90 nap egy fél éven belül - írta Medvegyev.

A kormányfő szerint sok ukrán számára az oroszországi munka képezi létfenntartásuk egyetlen forrását, de Ukrajna cselekedeteinek következtében a Kreml rákényszerül, hogy ezt a forrást elzárja.

Utalt arra, hogy a 90 napos határidőt az ukrán munkavállalók eddig könnyen kijátszották. Elegendő volt kiutazni Oroszországból, majd ismét visszautazni, hogy ott újabb három hónapra munkát vállaljanak.

Az orosz kormányfő rámutatott, hogy ez idő szerint mintegy 400 ezer magasan képzett szakember vagy hivatalos engedéllyel rendelkező ukrán munkavállaló dolgozik Oroszországban, miközben az év eleje óta több mint 4 millióan érkeztek az országba.

Medvegyev szerint az oroszországi kereset elvesztéséből adódó jövedelemkiesés az ukránok számára mintegy 11-13 milliárd dollárra tehető, ami a hazai össztermék (GDP) hozzávetőleg 7 százalékának felel meg.

Szeretném megkérdezni a kijevi politikusokat, tekintetbe vették-e ezt az új terhet az állami költségvetésben, nem szólva az ukrán családok költségvetéséről? - írta Medvegyev.

Az Ukrajinszka Pravda című ukrán lap az orosz miniszterelnök bejelentését kommentálva emlékeztetett, hogy a 2008-as grúz-orosz háború idején a grúzokat tömegesen fosztották meg az oroszországi munkalehetőségtől, sokukat pedig vissza is toloncolták hazájukba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.