Az oroszbarát lázadók támogatják a béketárgyalásokat

Az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadároknak nincsenek ellenére Angela Merkel német kancellárnak és Francois Hollande francia elnöknek a béke megteremtésére irányuló erőfeszítései, amelyek lehetséges eredményeivel kapcsolatban az ukrán elnök is derűlátóan nyilatkozott a müncheni biztonságpolitikai konferencián.

"Támogatjuk a tárgyalásokat" - idézte szombaton az Interfax hírügynökség a tavaly önkényesen kikiáltott donyecki népköztársaság képviselőjét. Denisz Pusilin hozzátette, hogy a felkelők bizakodnak egy új, tartós tűzszüneti megállapodásban, ehhez azonban a fegyvernyugvás ellenőrzését lehetővé tévő hatékony mechanizmus megteremtésére van szükség. A donyecki képviselő szerint a harcoló felek közötti elválasztó vonal meghúzásakor azonban a szakadárok területi nyereségeit is figyelembe kell venni.

A hirado.hu beszámol róla, hogy Angela Merkel német kormányfő és Francois Hollande francia elnök csütörtökön Kijevben az ukrán, pénteken pedig Moszkvában az orosz államfővel tárgyalt a fegyverszünet megteremtése érdekében. Az egyeztetéseket követően szombatra virradóra Moszkvában bejelentették, hogy átdolgozzák a tavaly szeptemberi minszki béketervet. A részletekről a négy vezető telefonos konferencián egyeztet majd vasárnap.

A müncheni biztonságpolitikai konferencián tartózkodó Porosenko szombaton igennel válaszolt a Reuters hírügynökségnek arra a kérdésére, hogy sikeres lehet-e a német-francia javaslat. Az ukrán államfő elmondta, reméli, hogy a kezdeményezés nagyobb biztonságot teremthet Európában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.