Az orosz hírszerzés irányítja a szeparatistákat?

Fényképfelvételek tanúsága szerint a Kelet-Ukrajnában kormányzati épületeket és rendőrőrsöket elfoglaló orosz szeparatista egységeket egy korábban a Krím félszigeten is aktív orosz hírszerző tiszt, Igor Sztrelkov irányítja. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a kijevi vezetés megszegte a csütörtöki genfi megállapodásban vállalt kötelezettségeit.
Ukrajna nem teljesíti a csütörtöki genfi megállapodásban vállalt kötelezettségeit, a szélsőségesek diktálják a tempót, az Egyesült Államoknak viszont inkább felelősséget kellene vállalnia azért a vezetésért, amely támogat, ahelyett, hogy vádaskodna – volt a lényege annak a sajtótájékoztatónak, amelyet hétfőn Moszkvában tartott Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. A tárcavezető elítélte a Szlovjanszk melletti tegnapi merényletet, amelyben három orosz szeparatista vesztette életét a donecki régió városa mellett. A genfi megállapodás legfontosabb követelése az erőszak megállítása, amit nem teljesítenek – mondta erről. Szerinte Kijev nem tudja vagy nem akarja visszafogni a szélsőségeseit, akik most gyakorlatilag irányítják az országot,és nem állt neki a az egyik vezető szervezetük, a Jobb Szektor (PSZ) lefegyverzésének sem.

Lavrov a sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy Ukrajna csak húzza az időt a decentralizációról, a régiók jogköreinek a kiszélesítéséről szóló alkotmányos reformmal kapcsolatban is. Az elmúlt egy hét alatt Kelet-Ukrajna több városában is kormányzati épületeket és rendőrőrsöket foglaltak el orosz szeparatisták, akik annak ellenére nem hajlandók kivonulni, hogy a távozásuk szerepel a genfi megállapodásban is.

Vádak elhangzanak ukrán részről is Oroszországgal szemben. Egyikük szerint – írja a New York Times – fényképfelvételek is tanúsítják, hogy a donecki régióban ténykedő orosz szeparatista egységeket egy korábban a Krím félszigeten is aktív orosz hírszerző tiszt, Igor Sztrelkov irányítja. Feltűnő az is – mondják kijevi kormánykörökben –, hogy a Szlovjanszkban és máshol is épületeket foglaló orosz szeparatista katonák közül többet márciusban még a Krímben lehetett látni. Ezeket a katonákat egyébként Ukrajnában csak kis zöld emberek néven emlegetik, amióta a helyi népszavazás előtt megszállták a Krímet. Helyszíni jelentések szerint kiválóan fel vannak fegyverezve, és meglepő az is, milyen szervezetten működnek. Vlagyimir Putyin orosz elnök cáfolta, hogy orosz katonák lennének Kelet-Ukrajnában – igaz, korábban a nyilvánvaló tény ellenére cáfolta azt is, amit a héten már elismert, hogy a Krímben voltak orosz katonák.

Sztrelkov ellen az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) még a múlt héten körözést adott ki előre megfontolt gyilkosság, szabotázs és tömeges zavargások keltése Ukrajna keleti régióiban, valamint felforgató tevékenység Ukrajna szuverenitása, területi egysége és sérthetetlensége elleni cselekmények miatt.

Ukrajna a Sztrelkovról készített felvételeket átadta az Egyesült Államoknak is, amely már korábban is további szankciókkal fenyegette meg Oroszországot, ha a hadserege beavatkozik a konfliktusba. Ennek kapcsán Lavrov hétfőn azt mondta, Oroszország megakadályoz minden kísérletet a polgárháború kirobbantására Ukrajnában, és „bűnös politikát" folytat az, aki polgárháborút szít és „nyilvánvalóan véres konfliktusban" reménykedik. Szerinte az Egyesült Államoknak az ultimátumok helyett inkább felelősséget kellene vállalnia azért az új ukrán vezetésért, amely most többek között az ő támogatásával van hatalmon Kijevben. Az amerikaiak szerint ettől függetlenül Moszkva felelőssége szavatolni, hogy az orosz szeparatisták elhagyják a Kelet-Ukrajnában elfoglalt kormányzati épületeket és rendőrőrsöket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.