Az orosz beavatkozás újabb menekültáradatot indíthat el

Ha orosz és iráni segítséggel elfoglalhatják Aleppót Basar el-Aszad szíriai elnök csapatai, az újabb hatalmas menekülthullámot indíthat Európa felé.

Példa nélküli katonai hadműveletet készítenek elő Szíria Aleppo tartományában - írja brüsszeli elemzőkre hivatkozva a napi.hu. Basar el-Aszad szíriai elnök csapatait orosz és iráni katonai erők támogatják, hogy visszafoglalják a lázadók által ellenőrzött térséget. Az orosz légierő helikoptereiről röplapokat szórnak, amelyben távozásra szólítják fel a lakosságot.

A tartomány egy része az elnök, egy másik része a szunnita lázadók kezén van. Egyelőre még jelentős civil lakosság él a térségben, akiket azonban kivethet lakóhelyükről a harcok megindulása. A légicsapások a városokban okozzák a legnagyobb károkat. A még a lakóhelyén maradt lakosságnak is alig van munkája, és nehezen jut élelemhez. Aleppo közel van a török határhoz, így onnan könnyű elérni a török menekülttáborokat, és megindulni Európa felé.

Aszad és Putyin pozícióját erősítené, ha megszereznék az ellenőrzést a nagyváros felett. Egyes elemzők szerint az a céljuk, hogy Szíriában két meghatározó erő maradjon: Aszad és az Iszlám Állam, mert így a Nyugatot választásra lehetne kényszeríteni, hogy melyik a kisebbik rossz.

Nyugati elemzők szerint a szír válság pillanatnyilag megoldhatatlannak látszik. A nyugatiak által kívánt megoldás valóban elérhetetlennek tűnik jelenleg, mivel az Egyesült Államok nem kíván szárazföldi csapatokat küldeni a térségbe, ahol nincs olyan számottevő Nyugat-barát erő, amely alkalmas lenne a győzelem megszerzésére, és az ország irányítására. Ugyanakkor az Egyesült Államok ellenzi, hogy Aszad hatalmon maradjon - bukását azonban az orosz beavatkozás kezdete óta még nehezebb elérniük.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.