Az Orbán-kormány újabb szeget vert be a felvidéki magyarság koporsójába

Nem támogatja tovább a magyar kormány a Magyar Közösség Pártjához közeli Szabad Újságot. A Fidesz korábban az MKP bejutásától tette függővé a támogatásokat.

Saját hatalmi céljainak megvalósítására használja a szlovákiai magyarságra szánt támogatásokat a magyar kormány – legalábbis ezt állítja a Szabad Újság az Új Szó szerint. A Szabad Újság április 6-án fekete címlappal jelent meg, miután a határon túli magyar kultúrát támogató Bethlen Gábor Alap (BGA) megtagadta a támogatást a laptól.

„0 Ft – újabb szög a felvidéki magyar értelmiség koporsójába” – állt az újság címlapján, a benne szereplő jegyzetben pedig azt írták, hogy „a magyar kormány korábban ahhoz a feltételhez kötötte a segítségnyújtást, hogy az MKP bekerül a parlamentbe”.

Az Új Szó megkereste Bárány Jánost, a Szabad Újság főszerkesztőjét, de ő nem akarta kommentálni a lapban írtakat, s a laptulajdonoshoz, Varga Péterhez irányította őket. Varga a főszerkesztő-helyetteshez, Neszméri Tündéhez irányított, aki megerősítette, hogy két olyan nem formális egyeztetésen is részt vett, ahol a magyar kormányzati tisztségviselők kimondták, ha az MKP bekerül a parlamentbe, akkor „beszélgethetnek” a támogatásról.

Bárány János a mai nappal lemondott a hetilap főszerkesztői posztjáról, így az új főszerkesztő kinevezéséig Neszméri vezeti a hetilapot.

A Bethlen Gábor Alap egyelőre cáfolja, hogy az MKP sikerétől tették függővé a támogatást. Az alap évente 40 millió forinttal támogatta a Szabad Újságot.

A Szabad Újság ezer szállal kötődik az MKP-hoz. Neszméri az MKP választási listájának 63. helyén indult a márciusi parlamenti voksoláson. A lapban gyakran jelent meg az ő választási hirdetése. A Szabad Újságot megjelentető Warpe Kft. és a Pro Saga egyesület nem tartozik ugyan az MKP által jelölt nemzeti jelentőségű intézmények közé, akiknek normatív támogatást kaphatnak, de a Bethlen Gábor Alap évek óta támogatja a lap megjelenését. Varga Péter megerősítette, hogy évi 40 millió forintos összegről van szó.

Varga elárulta, hogy nem minden MKP közeli sajtóterméktől vonták meg a támogatást. A nagy nyertes a Felvidék.ma hírportál lett, melynek kiadója a Duray Miklós volt MKP-alelnök vezette Szövetség a Közös Célokért szervezet. A portál 15 millió forintot kapott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.