Az olimpiát még nem féltik Riótól

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) elnöke szerdán a svájci Lausanne-ban derűlátóan nyilatkozott a 2016-os olimpia előkészületeinek alakulásáról.
Mint mondta, a brazilok „nagy dinamizmussal" dolgoznak a késedelem behozásán, és a futball-világbajnokság sikere is kedvez a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia szervezőinek. Kérdésre válaszolva annak a reményének adott hangot, hogy a brazilok hamar túl lesznek a németektől elszenvedett 7:1-es vereség miatti nemzeti gyászon, és teljes erővel folytatják Dél-Amerika első olimpiájának szervezését.

Az IOC áprilisban még rendkívüli intézkedésekre kérte az olimpia szervezőit az előkészületek késedelme miatt. A napokban kapott hírek kedvező fordulatról adnak számot, ám továbbra is figyelemmel kell követni a fejleményeket, mert már nincs elvesztegetni való idő – mondta Bach. Emlékeztetett arra is, hogy voltak késések a világbajnokság építkezéseinél, ám végül az utolsó pillanatra elkészült valamennyi stadion, és a vébé minden érdemi fennakadás nélkül zajlik. „Nagyon örülünk, hogy a világbajnokság előtt megfogalmazott kétségek végül nem váltak valóssággá" – tette hozzá az IOC-elnök, nyilvánvaló utalással a világbajnokság előtt egy évvel rendezett Konföderációs Kupa mérkőzéseire időzített tüntetésekre.

A brazil nagyvárosokban kivétel nélkül tíz- és százezrek tiltakoztak a világbajnokság és a riói olimpia megrendezésére fordított hatalmas, több milliárd dollárt felemésztő költségek miatt. Aztán a világbajnokság nyitányára újrakezdődtek a demonstrációk, ezúttal is azt kifogásolva, hogy a 11,5 millárd dollár mellett, amelyet az eseménysorozatra költ, a kormány nem fordít elég pénzt az oktatásra, az egészségügyre és a tömegközlekedés fejlesztésére. A brazilok egyébként a kezdőrúgás óta egészen a keddi történelmi vereségig a futballal és nem a tüntetésekkel foglalkoztak.

Bach megkerülte a választ arra a kérdésre, hogy most a súlyos vereség után nem várható-e a demonstrációk felújulása. Erre válaszolta azt, hogy megértené, ha most gyásznap lenne Brazíliában, de szerinte a brazilok nagyon optimista emberek, s így a vereséget követően újra győzelemre törekednek majd.

Az IOC elnöke közölte, hogy még szerdán Rióba indul, ahol megnézi a döntőt, és találkozik Dilma Rousseff brazil elnökkel, akivel áttekinti a 2016-os riói olimpia előkészületeinek helyzetét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.