Az Ökotárs-botránnyal példálózott egy amerikai szenátor

Magyarországgal és az Ökotárs-razziával példálózott egy amerikai szenátor, amikor arról beszélt, hogy a demokráciának elengedhetetlen része a civil szféra.
Benjamin Cardin marylandi demokrata szenátor minderről a demokrácia nemzetközi napja előtt beszélt. Az ENSZ közgyűlése 2007-ben döntött úgy, hogy szeptember 15-ét a demokrácia nemzetközi napjává nyilvánítja. Ennek alkalmából nyújt be hétfőn határozati javaslatot Cardin és John McCain arizonai republikánus szenátor.

A szöveg hangsúlyozza a civil szféra elengedhetetlen szerepét a demokrácia megteremtésében és fenntartásában, illetve a nemzetek egészséges fejlődésében.

"Láttuk, amint a demokrácia világszerte meggyökerezett, egyes helyeken rendkívüli és felemelő módon. De egyértelmű, hogy a demokratikus folyamatok nem visszafordíthatatlanok, és hogy emiatt nap mint nap védelmünkbe kell vennünk őket" közölte Cardin szenátor a hivatala által kiadott közleményben, amely e-mailben jutott el lapunkhoz.

"Nagyon sok országban megtagadják a demokrácia gyümölcseit azoktól, akik küzdenek érte. Példátlan, ahogyan világszerte egyre több helyen csapnak le civil szervezetekre, amelyek hallatni akarják a hangjukat és élni akarnak jogaikkal" – folytatta.

"A hét elején a magyar hatóságok rajtaütöttek két budapesti civil szervezet irodáján, ami, úgy tűnik, a civilekre gyakorolt egyre erősebb nyomásgyakorlás része. Ezek a tettek nem csak a demokráciát ássák alá, de az oknyomozó újságírásra is bénítólag hatnak. Itt az ideje, hogy a nemzetközi közösség visszaverje ezeket a civilek ellen intézett támadásokat és megvédje munkájukat, amellyel az erős demokratikus intézményrendszer kiépítésén dolgoznak.

Cardin szenátor közleménye kitér Magyarországnak a kelet-európai rendszerváltásokban játszott szerepére is. "Magyarország rendkívül fontos szerepet játszott, amikor megnyitotta a határokat a nyugatra menekülő keletnémetek előtt, és kulcsszerepe volt, amikor elküldte a határőröket az osztrák határról. És ott volt mindenek felett a lengyel Szolidaritás, amely egyedül nyújtott inspirációt mindenki számára, aki a totalitárius rendszerekben, szovjet elnyomás alatt élt. Ott voltam, amikor leomlott a berlini fal, és soha nem fogom elfelejteni azt a pillanatot" – tette hozzá Cardin.

McCain és Cardin is tagjai az amerikai szenátus külügyi bizottságának. McCain az amerikai külpolitika nagyágyúja, Cardin pedig már számtalanszor megszólalt Magyarországgal kapcsolatban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.