Az NSA szorosan szemmel tartotta Merkelt - állítja a WikiLeaks

A WikiLeaks kiszivárogtató portál kedden közölt több dokumentumot, amelyet állítása szerint az informatikai hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) készített Angela Merkel német kancellár megfigyelése révén.

A portál közleménye alapján az anyagok között vannak úgynevezett TOP-SECRET/COMINT-GAMMA minősítésű dokumentumok. Ezek a „legmagasabb titkosítású iratok, amelyek valaha megjelentek a sajtóban" - áll a közleményben.

A dokumentumokról beszámolt a Süddeutsche Zeitung című német lap és két regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság, az NDR és a WDR közös tényfeltáró munkacsoportja is. Az első német szakértői kommentárok szerint az iratokból kitűnik, hogy az NSA jóval szorosabb megfigyelés alá vonta a német kormányfőt, mint ahogy azt eddig sejteni lehetett.

A rövid összefoglalókból álló gyűjtemény egyik darabja arról szól, hogy 2011 októberében - az európai államadósság-válság egyik legsúlyosabb szakaszában - Angela Merkel Nicolas Sarkozy akkori francia államfővel együtt megpróbálta rávenni Silvio Berlusconi akkori olasz miniszterelnököt, mutassa meg erélyes intézkedésekkel, hogy komolyan veszi az „adósságproblémát".
Nicolas Sarkozy figyelmeztetett: lehet, hogy az olasz bankrendszer elvileg szilárd, de ha a kormány tétlenkedik, lesznek pénzügyi intézmények, amelyek úgy „kipukkannak", mint egy palack pezsgőből a dugó - áll az NSA-nak tulajdonított dokumentumban, amely szerint a megbeszélést az olasz miniszterelnök külpolitikai tanácsadója, Valentino Valentini elmondása alapján rekonstruálták.

Egy másik összefoglaló szerint Angela Merkel 2008 decemberében Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral tárgyalt az éghajlatváltozás elleni küzdelem nemzetközi összehangolásáról szóló Kiotói Jegyzőkönyvet felváltó új nemzetközi egyezmény esélyeiről. Az ENSZ-főtitkár hangsúlyozta, hogy a hamarosan hivatalba lépő új - Barack Obama vezette - washingtoni adminisztrációtól „nagyon elkötelezett és kezdeményező hozzáállás" várható az éghajlatváltozás feltartóztatásának ügyében, ezért határozott fellépésre van szükség az EU részéről is, mert a washingtoni változások révén „megérett az idő az EU és az egész világ számára", hogy megteremtse a feltételeket egy új klímavédelmi egyezmény elfogadásához.

A WikiLeaks gyűjteményében nemcsak Angela Merkel tevékenységéről van szó, hanem egyebek között olasz, izraeli és japán kormányzati ügyekről. Például az egyik összefoglaló szerint Silvio Berlusconi 2010-ben Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő kérésére megígérte, hogy latba veti befolyását Washingtonnál a megszállt területeken folytatott izraeli telepépítések miatt feszültté vált izraeli-amerikai viszony javításáért.

A német sajtóban 2013 októbere óta jelennek meg értesülések arról, hogy az NSA megfigyelhette Angela Merkelt, és valószínűleg mobiltelefonját is lehallgatta. A Süddeutsche Zeitung, az NDR és a WDR oknyomozó csoportja tavaly júliusban WikiLeaks-iratokra hivatkozva azt jelentette, hogy az NSA nemcsak Angela Merkelt és környezetének, illetve kormányának több tagját, hanem elődeit, Gerhard Schrödert és Helmut Kohlt is lehallgatta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.