Az NSA a német hírszerzéssel figyeltetett meg európai célpontokat

Az informatikai hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) a német hírszerző szolgálat (BND) közreműködésével figyelt meg német és más nyugat-európai célpontokat, ami nem fér össze a BND-re vonatkozó előírásokkal, és nem felel meg a két szervezet együttműködését szabályozó megállapodásnak sem. A BND ráadásul nem tájékoztatta minderről a szolgálatot felügyelő kancellári hivatalt, amikor kitört az NSA tömeges adatgyűjtő tevékenysége körüli botrány.

A Der Spiegel szerint az NSA az úgynevezett technikai felderítési együttműködés keretében több mint tíz éven keresztül adott át adatokat - úgynevezett szelektorokat, például mobiltelefonok számát és számítógépek azonosítására szolgáló IP-címeket - a BND-nek, a német hírszerzés pedig ezeket betáplálta a különböző világrégiók megfigyelésére használt rendszereibe.

A BND-nél legkorábban 2008-ban tűnhetett fel, hogy az NSA-tól kapott adatok egy részének feldolgozása nem fér össze a szervezet tevékenységét szabályozó előírásokkal, és annak az úgynevezett egyetértési megállapodásnak sem felel meg, amelyet a globális terrorizmus elleni közös erőfeszítésekről kötöttek 2002-ben. Kiderült, hogy az NSA egyebek között az EADS európai légi- és hadiipari társaság, a francia-német Eurocopter helikoptergyártó cég és francia hatóságok tevékenységére vonatkozó információk megszerzésére törekedett a BND-vel folytatott együttműködés révén.

A német hírszerző szolgálatnál azonban ez a felismerés nem vezetett az NSA-tól származó szelektorok, keresőkifejezések listájának felülvizsgálatához. Ehhez csak 2013 nyarán, az NSA körüli botrányok kitörése után fogtak hozzá. Októberre megállapították, hogy nagyjából 2 ezer esetben sértette Németország vagy más nyugat-európai ország érdekét az adat feldolgozása - írta a Der Spiegel.

A hírmagazin szerint a BND nem tájékoztatta a vizsgálat eredményéről a tevékenységét a kormányzat részéről felügyelő kancellári hivatalt. Ehelyett csupán az történt, hogy a szolgálat egy alosztályának vezetője felkérte az NSA-t, hogy tartózkodjanak az ilyen visszaéléstől. Az ügy csak akkor derült ki, amikor a szolgálat az NSA-botrányt vizsgáló parlamenti (Bundestag-) bizottság kezdeményezésére újabb felülvizsgálatot végzett, amelynek révén megállapították, hogy akár 40 ezer adat feldolgozása sérthetett német vagy más nyugat-európai érdekeket. A Der Spiegel szerint a BND-nél úgy tudják, hogy az NSA jogsértő módon politikusok után is kémkedett.

A kancelláriát idén márciusban tájékoztatták az újabb vizsgálatról. Peter Altmaier kancelláriaminiszter szerda este tájékoztatta a nemzetbiztonsági szolgálatokat a törvényhozás részéről felügyelő parlamenti ellenőrző testületet (PKG), valamint az NSA ügyében alakult vizsgálóbizottságot - írta a hetilap.

Steffen Seibert kormányszóvivő a beszámolóra reagálva közölte, hogy a kancellária hetek óta intenzív kapcsolatban áll a BND-vel, és utasította a szolgálatot az ügy maradéktalan feltárására. Hozzátette, hogy azonosítottak technikai és szervezeti hiányosságokat, és a kancellária utasítást adott ezek azonnali orvoslására. A kormányszóvivő szerint továbbra sincsenek arra utaló adatok, hogy tömegesen megfigyeltek, kikémleltek volna német és európai állampolgárokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.