Az MKP besokallt, az utolsó pillanatban lemondta a tárgyalást a Híddal

Lemondta az MKP jelenlegi vezetése azt a tárgyalást, amelyre ma délelőtt került volna sor a Most-Híd székházában. A hivatalos indoklás szerint a lemondás oka, hogy a Híd kész koalícióra lépni a szélsőjobboldali Szlovák Nemzerti Párttal, de van, aki szerint a tárgyalókészség eleve csak kampányfogás volt.

A találkozót a szlovákiai parlamenti választásokat követően, éppen egy héttel ezelőtt Bugár Béla kezdeményezte, leendő partnerei pedig másnap elfogadták a meghívását. Kijelölték azt a négytagú tárgyalóküldöttséget is, amelynek tagja Szigeti László, Bárdos Gyula, Menyhárt József és Samu István lett volna.

„Váratlan irányt vettek a belpolitikai események. A Híd koalícióra kíván lépni többek között a Szlovák Nemzeti Párttal.  Ilyen politikai szövetség az MKP értékrendje szerint elfogadhatatlan, ezért elhalasztjuk a mai találkozót. Ugyanakkor tudatosítjuk, hogy a felvidéki magyarság érdekei megkívánják a két párt közötti párbeszédet, amelyre egy későbbi időpontban, alighanem az új szlovák kormány megalakulása után kerülhet sor" - jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatóján Szigeti László, a Magyar Közösség Pártjának ügyvezető elnöke.

Lapunk érdeklődésére Bugár Béla nem kommentálta a történteket, Érsek Árpád viszont úgy vélekedett, hogy a Magyar Közösség Pártjában azoknak a véleménye kerekedett felül, akik csak kampányfogásként szorgalmazták a felvidéki magyar-magyar összefogást elősegítő párbeszédet, valójában a Híd ellen léptek és lépnek fel máig - vélekedett a Híd elnökségi tagja.

Az MKP határozatát követően a Híd közleményt adott ki. „Sajnálattal vettük tudomásul az MKP nyilatkozatát, amely szerint a párt nem hajlandó részt venni a mára tervezett egyeztetésen. Az összefogás fontosságát hangsúlyozó, több hónapnyi kommunikáció után az MKP döntése meglepő és csalódást keltő. Kifogásként a kormányalakítást hozzák fel; azonban a Híd – MKP találkozó témája és tétje nem a kabinet összetétele lett volna, hanem a szlovákiai magyar politikai képviselet jövőjének megvitatása. Amennyiben az MKP megtalálja magában az erőt, hogy a szavak után a tettek mezejére lépve is megpróbáljon együttműködni magyar-magyar téren, a Híd változatlanul készen áll a tárgyalásokra." - olvasható a dokumentumban.

Ugyancsak ma a parameter.sk tudomására jutott, hogy az MKP jelenlegi vezetői még a múlt héten négy pontban foglalták össze a két párt együttműködésének alapelveit, amelyeket megküldtek partnerüknek. Ebben többek között leszögezték: „Mindkét párt megerősíti korábbi álláspontját, miszerint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elfogadhatatlan kormánykoalíciós partnernek, beleértve egy olyan kabinet külső támogatását is, amelynek az SNS része." Ennek alapján a Magyar Közösség Pártja a jobbközép nagykoalíció létrehozását sem támogatná, mert abban a felállításban is kihagyhatatlan lett volna a Szlovák Nemzeti Párt - mutat rá a szlovákiai internetes portál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.