Izraeli rajtaütésben fogták el a Fatah tagját

Elfogta az izraeli hadsereg Dzsamal Abu Lilt, a Ciszjordániát irányító, mérsékeltnek tekintett Fatah mozgalom katonai szervezetének, a Tanzimnak a vezetőjét hétfő hajnalban - jelentette az izraeli közszolgálati rádióra hivatkozva az MTI. A budapesti palesztin nagykövetség közlése szerint nem katonai parancsnokról, hanem a törvényhozó tanács tagjáról van szó a valóságban.
A Sin Bét, az izraeli belbiztonsági szolgálat szerint Abu Lil fegyveres merényleteket kezdeményezett, és pénzeket utalt át terrorista tevékenység finanszírozására.

A 48 éves férfi a Jeruzsálemtől északra lévő Akav falu lakója, izraeli személyi igazolvánnyal és illetőséggel rendelkezik.

Az MTI-hír megjelenését követően a budapesti palesztin nagykövetség arról tájékoztatta a NOL-t, hogy a hírügynökségi anyagban nevezett személy, Dzsamal Abu Lil nem a Jasszer Arafat akkori elnök által 1995-ben alapított katonai szervezet, a Tanzim vezetője, hanem a Fatah Forradalmi Tanácsának (törvényhozó tanács) a tagja.

Az el-Amari nevű, Rámalláhban lévő menekülttábor lakói éjszaka összecsaptak az Abu Lil letartóztatására érkezett izraeli katonákkal. Az összetűzésben több tucat palesztin megsebesült, a rádió jelentése szerint többségük tömegoszlató gumilövedékektől, de voltak, akik éles lőszertől. Az összecsapásban egy izraeli fegyveres is könnyebben megsérült kődobálás miatt. Palesztin források reggel a jeruzsálemi rádióval még azt tudatták, hogy a körözött személyt nem találták meg az izraeli egységek, de elfogták három társát.

Izraelben és a palesztin területeken több mint három hónapja szinte mindennaposak a merényletek, valamint az összetűzések a palesztinok és az izraeli rendfenntartók között. Október elseje óta 169 palesztin vesztette életét az izraeli biztonságiakkal kirobbant összecsapásokban, a támadásokban pedig 26 izraeli, egy amerikai turista és egy eritreai menekült halt meg.

A főleg késes támadások azt követően szaporodtak meg, hogy a palesztin sajtóban és a közösségi médiában elterjedt: az izraeli kormány zsidók és keresztények számára is lehetővé teszi az imádkozást a Jeruzsálem óvárosában található Mecsetek terén, és a muszlimok belépésének korlátozását tervezi. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér