Az iszlám vallásjog kiverte a biztosítékot a sztároknál

Több hollywoodi sztár is úgy döntött, hogy bojkottálja a híres Beverly Hills hotelt, ám a hírességek nem a színvonal alatti kiszolgálást kifogásolják, hanem azt, hogy Bruneiben az iszlám jogon alapuló büntető törvénykönyv lépett hatályba a közelmúltban.
Jay Leno is részt vett a Beverly Hills szálloda elé szervezett hétfői tüntetésen
Jonathan Alcorn / Reuters

A kezdeményezést aktivistákon kívül olyan sztárok támogatják, mint az amerikai televíziózás nagyágyúi: Jay Leno és Ellen DeGeneres. Ők mind úgy döntöttek, hogy nem szállnak meg sem a Beverly Hills hotelben, sem más a brunei szultán tulajdonában lévő szállodában, ugyanis a délkelet-ázsiai Borneó szigetén lévő szultánságban május elsején hatályba lépett a rendkívül szigorú, iszlám jogon alapuló büntető törvénykönyv. Brunei szultánja múlt héten jelentette be a törvények első fázisának bevezetését, amely azt jelenti, hogy a homoszexualitást és a házasságtörést hamarosan halálra kövezéssel büntetik, de a második fázis bevezetése után rablásért akár végtag amputáció is járhat. 

Hassanal Bolkiah brunei szultán
Ahim Rani / Reuters

„Szeretném azt hinni, hogy az emberek eredendően jók, így ha tudomást szereznek arról, hogy mi folyik ott, tenni fognak ellene" – idézi Leno szavait a BBC, aki tegnap részt vett a szálloda elé szervezett tüntetésen.

A sztárokon kívül a Beverly Hills-i városvezetés is szokatlanul keményen lépett fel az ügyben: Lili Bosse polgármester egy olyan határozat meghozatalára kérte a városi tanácsot, amely kényszerítené a szultánt, hogy adja el a tulajdonában lévő szállodákat. A tanács azonban egyelőre odáig jutott, hogy egyhangúlag elítélték a saríán alapuló büntető törvénykönyv brunei bevezetését, de abban már nem értettek egyet, hogy egyáltalán szükség van-e a Beverly Hills hotel bojkottjára vagy sem.

Magánszemélyeken kívül számos filmipari és emberi jogi szervezet is részt vesz az akcióban, amelyek mind lemondták a szállodában tartandó eseményeiket. 

A Beverly Hills szálloda
Jonathan Alcorn / Reuters

A kezdeményezést azonban sokan kritizálták, ugyanis Hollywoodban számos egyéb szálloda található, amelyek tulajdonosi köre az emberi jogokat kevéssé tisztelő országokból származik. A Dorchester Collection szállodalánc vezetője – amelynek a Beverly Hills is tagja – szintén így vélekedik. „Van itt más szálloda is, amelynek például szaúdi a tulajdonosa... Sőt, valószínűleg a póló is, amely épp magán van, olyan helyről származik, ahol megsértik az emberi jogokat" – mondta a BBC-nek Christopher Cowdray.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.