Az Iszlám Állam vegyi fegyverrel készül az Egyesült Államok ellen

A szunnita szélsőséges terrorszervezet amerikaiak ellen akarja bevetni vegyi fegyvereit – állította James Clapper  amerikai nemzeti hírszerzési igazgató (DNI) pénteken az 52. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.
James Clapper a fórum titkosszolgálati vezetőkkel folytatott panelbeszélgetésén elmondta: elegendő bizonyíték áll rendelkezésre annak kijelentéséhez, hogy az IS rendelkezik vegyi fegyverrel - főleg mustárgázzal -, és számos esetben be is vetette azt, ami igen jelentős fejlemény, mert az 1995-ben egy vallási szekta által Tokióban elkövetett merénylet óta nem fordult elő, hogy szélsőséges szervezet vegyi fegyver alkalmazásával próbálja meg érvényesíteni akaratát.

A nemzetközi terrorizmus történetének új fordulata egy „aggasztó trend" kibontakozásához vezethet, és gyökeres változást eredményezhet az IS felemelkedése révén kialakult konfliktusokban - tette hozzá a DNI igazgatója.

Mindez az Egyesült Államokat is fenyegeti, mert vannak arra utaló adatok, hogy az IS legalábbis "szeretné" használni vegyi fegyvereit "ellenünk" - mondta James Clapper. A több titkosszolgálat munkáját összehangoló DNI igazgatója arról nem szólt, hogy értesüléseik szerint az Egyesült Államok területén vagy máshol történhet-e ilyen merénylet.

A DNI vezetőjéhez hasonlóan nyilatkozott a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, John Brennan is, aki a CBS amerikai televíziónak azt mondta, hogy az IS képes klór- és mustárgáz előállítására, és a mérges gázokat már több alkalommal be is vetette ellenségei ellen.

Arra a kérdésre, hogy az IS képes-e Irakon és Szírián kívüli használatra exportálni a vegyi fegyvert, John Brennan a televízióban pénteken sugárzott összeállításban azt válaszolta: lehetséges, hogy ez bekövetkezik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.