Az Iszlám Állam már Olaszország előtt jár

Mintegy száz olasz állampolgár menekült el ma reggel egy hajóval a líbiai fővárosból, Tripoliból, miközben az Iszlám Állam helyi leányvállalatának a fegyveresei a Szidra-öböl partján fekvő Szirte elfoglalására készülnek.
A római külügyminisztérium, a Farnesina közlése szerint a tripoli olasz követség felfüggesztette tevékenységét, az alkalmazottak többsége már elindult haza a tengeren, a misszió mindazonáltal az alapvető szolgáltatásokat továbbra is biztosítja. Nincs szó egyelőre teljes evakuálásról, hanem a líbiai helyzet további romlása közepette az arab országban tartózkodó olasz állampolgárok egy jelentős részének, még a hónap elején megtervezett kivonásáról. (Az iszlamista szélsőségesek január 27-én hajtottak végre terrortámadást a tengerparti Hotel Corinthia ellen, amely során hat külföldi vesztette életét.) A haditengerészet egyik hajója hozza az embereket, miközben egy pilóta nélküli katonai gép követi fentről a fejleményeket – közölték Rómában.

Paolo Gentiloni külügyminiszter közölte, hogy február 19-én a parlamentben vitatja meg a teendőket az egyre kaotikusabb líbiai helyzetben, így azt is, hogy Olaszország miként járulhat hozzá az ENSZ által elhatározott biztonsági intézkedésekhez. Roberta Pinotti védelmi miniszter az Il Messaggerónak adott interjújában világossá tette, hogy Róma kész lenne irányítani az európai és az észak-afrikai országokból összeálló rendfenntartó koalíciót. Mint mondta, ha országa ötezer katonát küldött Afganisztánba, akkor még nagyobb erőt is bevethetne az Itáliától 350 kilométerre lévő Líbiában, ahol az Iszlám Állam fegyveresei sokkal közvetlenebb fenyegetést jelentenek. „Hónapok óta vitatkozunk, ám mostanra a beavatkozás sürgőssé vált" – hangsúlyozta.

Az ellenzéki Forza Itália képviselőházi csoportjának vezetője, Renato Brunetta vasárnap első reakciójában a kormányt felelőtlennek nevezte, ha parlamenti jóváhagyás nélkül avatkozna be szárazföldi erőkkel Líbiában. Silvio Berlusconi óvatosabban fogalmazott, miszerint az utolsó intézkedés lehet csak a nemzetközi katonai intervenció.
Közben vasárnap Lampedusa közelébe érkezett 12 hajó, mindegyikük zsúfolásig tele líbiai menekültekkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.