Az Iszlám Állam élő pajzsként használ egy egész várost

Napokon belül kiszoríthatják az iraki kormányerők Ramadiból az Iszlám Állam fegyvereseit. Kedd óta elkeseredett harcok zajlanak a szunnita többségű városban, ahol a dzsihadisták a hírek szerint gyakorlatilag túszul ejtették a civileket.
Nemcsak katonai, hanem lélektani szempontból is nagy jelentősége lenne, ha az iraki hadseregnek sikerülne visszafoglalnia Ramadi városát, amelyet májusban vett be az Iszlám Állam (IS) terrorszervezet. A kedd hajnalban megkezdett hadműveletben a hadseregen kívül a rendőrség és a dzsihadistákkal szemben álló szunnita törzsi fegyveresek is részt vesznek. A síita milíciákat ezúttal nem vonták be az akcióba, mert az feszültségeket okozhatna az Eufrátesz folyó partján, Bagdadtól mintegy száz kilométerre fekvő, szunnita többségű városban.
Az iraki kormnyerők egyik katonája márciusban egy Ramadi melletti ideiglenes támaszponton. Még eltarthat egy ideig
Az iraki kormányerők egyik katonája márciusban egy Ramadi melletti ideiglenes támaszponton. Még eltarthat egy ideig
Alaa Al-Marjani / Reuters

A hadsereg és a biztonsági erők képviselői azt ígérték, hogy néhány nap alatt (Szabah an-Numani, az iraki terrorizmusellenes szolgálat szóvivője szerint 72 órán belül) az ellenőrzésük alá vonják Anbar tartomány székhelyét. Az amerikai haderő bagdadi szóvivője, Steve Warren ezredes viszont azt mondta, hogy eltarthat „egy ideig” az Egyesült Államok vezette koalíció légicsapásaival is megtámogatott hadművelet.

Szerdán már utcáról utcára zajlottak a harcok. A katonáknak nem annyira erős ellenállással, mint inkább öngyilkos merénylőkkel és orvlövészekkel kell megküzdeniük – adták hírül a helyszíni beszámolók, amelyek szerint a városban mintegy 250-350, a település északi és nyugati határainál pedig még néhány száz dzsihadista fegyveres lehet.

Az oroszok mindenre lőnek

Legkevesebb kétszáz polgári áldozatot követeltek eddig Szíriában az orosz légicsapások – áll az Amnesty International (AI) jelentésében. A nemzetközi emberi jogi szervezet – amely az amerikai légitámadásokkal kapcsolatos aggodalmakat is vizsgál – szemtanúk és aktivisták beszámolója alapján azzal is megvádolta az orosz erőket, hogy olyan területeket is támadtak, ahol nem voltak katonai célpontok, és kazettás, valamint vezérlés nélküli bombákat vetettek be sűrűn lakott területeken, ez pedig háborús bűntett gyanúját veti fel. A moszkvai védelmi minisztérium elfogultnak, alaptalannak minősítette az AI jelentését, és tagadta, hogy kazettás bombákat használnának Szíriában.

Az ott élő – egyes hírek szerint több tízezer, mások szerint már csupán 4-10 ezer – civilt a terroristák gyakorlatilag túszul ejtették. Mint a bagdadi védelmi minisztérium beszámolt róla, nem engedték őket elmenekülni, miután a kormányerők a múlt hónapban röplapokon figyelmeztettek a készülő támadásra. Sokakat élő pajzsként akarnak használni, másokat őrizetbe vettek, mert attól tartottak, hogy az utánpótlás-forrásoktól már novemberben elzárt városban a kormányerők támadását segítő lázadás törhet ki – adta hírül a BBC.

Ramadi bevétele Tikrit áprilisi elfoglalása után a második nagy katonai sikere lenne az iraki kormányerőknek, és újabb lendületet adhatna az IS elleni harcban, amely az IHS Jane's szerint kezd eredményeket hozni. A londoni központú biztonságpolitikai kutatóintézet olyan adatokat tett közzé, amelyek szerint az idén csaknem 13 ezer négyzetkilométerrel, vagyis 14 százalékkal csökkent Irakban és Szíriában az IS által ellenőrzött terület.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.