Az Iszlám Állam aláaknázta Palmürát

A helyszínről érkező hírek szerint vasárnap Szíriában aláaknázta Palmüra világörökségi, ókori görög-római romvárosát az Iszlám Állam.
Lehetséges, hogy az aknásítás az IS védelmi előkészületeinek a része, a Bassár el-Aszad szír elnök vezette damaszkuszi rezsim erői ellentámadásra készülnek, megpróbálják visszafoglalni a várost az szunnita szélsőséges szervezettől, aminek az előjeleként az utóbbi napokban erőteljes légicsapásokat intéztek az Iszlám Állam állásai ellen.

A páratlan palmürai kulturális örökség már az Iszlám Állam bevonulása előtt, a 2011 óta tartó polgárháború során is komoly veszélyben volt és jelentős károkat szenvedett. Tadmur (ókori nevén Palmüra) a szír közvélemény számára különösen kegyetlen börtönéről is nevezetes volt: 35 évvel ezelőtt, egy Háfez Asszad akkori elnök elleni, a Muszlim Testvériség által megkísérelt, sikertelen merénylet megtorlásaként itt rendeztek vérfürdőt a rezsim erőszakszervezetei, becslések szerint ezer embert ölve meg. A 2001-ben bezárt börtön a polgárháború során újra megnyitotta kapuit. A várost elfoglalásakor az Iszlám Állam rombolta le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.