Szervekkel kereskedhet az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam (IS) fegyveresei átlépték a török határt, és készen állnak arra, hogy merényleteket hajtsanak végre Ankarában és Isztambulban – írta a török média csütörtökön hírszerzési forrásokra hivatkozva.

A Hürriyet török nyelvű napilap szerint körülbelül háromezer, Irakban és Szíriában harcoló radikális iszlamista harcos készül átkelni Törökország déli határán, miután a szunnita szélsőségeseknek nem sikerült bevenni Kobane városát.

A szír–török határnál fekvő települést hónapig ostromolták az IS erői, januárban azonban az amerikai légitámadásokkal megtámogatott kurd harcosoknak sikerült visszafoglalniuk Kobanét.

Reuters beszámol róla, hogy néhány fegyveres és a dzsihadisták parancsnokai már támadásra készen Törökországban tartózkodnak. Arról nincsenek pontos adatok, hogy hány IS-harcos lépte át a török határt.

A terroristák valószínűsíthetően Ankarában és Isztambulban készülnek támadásokra. A dzsihadistáknak azonban nemcsak Törökországban vannak célpontjaik, hanem állítólag az Európai Unióban is, ahová Bulgárián keresztül próbálnak eljutni. A török hatóságok nem kívánták kommentálni a Hürriyet által közölt információkat.

Mindeközben a brit Telegraph kedden arról írt, hogy az IS elfoglalni készül Líbiát, ahonnan menekültnek álcázott harcosokat küldenének a Földközi-tengeren át Európába. A szervezet Líbiát is Szíriából és Irakból származó fegyveresekkel lepné el.

A IS már létrehozta toborzótelepeit és központjait az afrikai országban, és a múlt héten kivégzett 21 egyiptomi kopt keresztény túszt. A foglyok lefejezéséről videót is közöltek, melyben az egyik "hóhér" azt mondja: Allah segítségével meghódítjuk Rómát!

Szervkereskedelemmel is vádolják az IS-t

Irak ENSZ-nagykövete azzal vádolja az Iszlám Államot, hogy tevékenységük egy részét szervkereskedelemből finanszírozzák. Mohamed Ali Alhakim ezért New Yorkban arra kérte a világszervezet Biztonsági Tanácsát, hogy vizsgálja ki az ezzel kapcsolatos értesüléseket. A diplomata újságíróknak elmondta: az utóbbi hetekben hevenyészett tömegsírokban olyan holttesteket találtak, amelyeken műtéti beavatkozásra utaló nyomok voltak, hiányzott a veséjük vagy más testrészük. A nagykövet szerint tucatnyi orvost kivégeztek Moszulban, mert nem voltak hajlandók részt venni a szervek kioperálásában.

Az ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottja a BT-nek azt mondta, csak januárban 790-en haltak meg terrorcselekményekben és a harcokban. Nikolaj Mladenov megjegyezte, valóban egyre nagyobb számban érkeznek hírek arról, hogy az Iszlám Állam szervkereskedelemből is finanszírozza tevékenységét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.