„Az irakiakban nincs harci kedv”

Az iraki erőkből „hiányzik a harci kedv”, amire erős bizonyíték, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet elfoglalta Ramádi várost – jelentette ki vasárnap a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva Ash Carter amerikai védelmi miniszter.

Ez volt az eddigi legerősebb nyilvános bírálat, amelyet az amerikai kormány részéről az iraki fegyveres erőkkel kapcsolatban megfogalmaztak.

Carter szerint az iraki erők el-Anbár tartomány fővárosánál jelentős számbeli fölényben voltak, mégis alulmaradtak a harcban és kivonultak a városból, számos, az Egyesült Államoktól beszerzett páncélozott járművet, köztük tankokat hátrahagyva.

"Úgy tűnik, az iraki erőkben egyszerűen nincs harci kedv. Nem volt túlerő velük szemben. Valójában ők voltak létszámfölényben az ellenséges erővel szemben. Ez azt üzeni számomra, és úgy gondolom, hogy a többség számára is, hogy gond van az irakiak Iszlám Állam (IS) elleni harci kedvével és a hajlandóságukkal, hogy megvédjék magukat" - fogalmazott a Pentagon első embere.

Ramádi múlt vasárnapi eleste nyomán Washingtonban mindkét párt részéről kérdéseket vetettek fel az Obama-kormány Irakban követett stratégiájának hatékonyságával kapcsolatban. Ez az iraki hadsereg átképzésére és, felfegyverzésére, a bagdadi kormánynak a szunnitákkal való megbékélésére és az IS elleni légicsapásokra épül, ugyanakkor kizárja az amerikai szárazföldi erők beavatkozásának lehetőségét.

Carter a légicsapásokat az IS elleni harc hatékony elemének nevezte, ugyanakkor leszögezte, hogy azok nem helyettesíthetik az iraki erők, el-Anbár esetében pedig a szunnita törzsek harcát. A miniszter nem zárta ki a szunnita és a kurd erők gyorsabb ütemű felfegyverzésének lehetőségét.

John McCain, a szenátus katonai bizottságának republikánus elnöke a CBS-nek nyilatkozva sürgette, hogy a légicsapásokat célra vezető előretolt légi irányítók mellett amerikai különleges műveleti egységeket is vezényeljenek Irakba. Az állította, hogy az Egyesült Államoknak "nincs stratégiája" az IS terjeszkedésének feltartóztatására.

Michele Flournoy, az Obama-kormány volt védelmi államtitkára, akinek neve korábban a Pentagon lehetséges vezetőjeként is felmerült, a CNN-nek azt mondta, hogy Washington nem biztosít megfelelő forrásokat az IS elleni harchoz, és sürgette a terrorszervezet ellen harcoló erők nagyobb tűzerővel való ellátását. Hangsúlyozta, hogy az IS nemcsak Irakra és Szíriára, de az Egyesült Államokra is veszélyt jelent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.