Az iraki kurdok átvették a hatalmat Kirkukban

Miután a lázadók elől menekülő iraki haderő elhagyta Kirkukot, a kurd erők átvették a hatalmat a városban.
„Egész Kirkuk a pesmerga harcosok irányítása alá került. Nem maradt egyetlen iraki katona sem a városban" – tájékoztatta a Reuters hírügynökséget a helyi kurdok szóvivője. Az AFP-nek nyilatkozó egyik katonai vezető szerint csak a parancsra várnak, hogy a lázadók által megszállt területek felszabadítására induljanak.

A régióban élő kurdok – akik már jó ideje szeretnék, ha Kirkuk is a kurd autonóm terület része lenne – szemben állnak a szunnita lázadókkal – az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) tagjaival –, akik a héten számos várost megszálltak, több százezer lakost, rendőrt és katonát késztetve menekülésre.

Úgy tűnik, hogy a mind nagyobb területeket elfoglaló szélsőséges iszlamista ILIÁ egyre délebbre akar nyomulni Irakban – a „hitetlen" síiták által lakott övezetekbe, egészen a fővárosig – ám szakértők szerint a lázadók el akarják kerülni, hogy harcba keveredjenek az országban élő kurdokkal, akik egységes, komoly erőt képviselnek.

Két nap alatt több mint félmillióan kényszerültek elhagyni otthonaikat Észak-Irakban, miután az ILIÁ kedden elfoglalta Moszult és Tikrít, szerdán pedig Szamarra városát ostromolták. Az iszlamisták elfoglalták az ország legnagyobb olajfinomítóját is Baidzsiban. A helyzet igen súlyos, így Núri al-Maliki miniszterelnök már kedden kérte a szükségállapot bevezetését, ami egyelőre nem történt meg.

A nemzetközi közösség is felhördült az eseményeket követően: a nyolc évig tartó háború után Irakot 2011-ben elhagyó Egyesült Államok „nagyon súlyosnak" nevezte a helyzetet, és a külügyminisztérium szóvivője azt mondta, mindent megtesznek azért, hogy visszaverjék a támadást. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szintén aggodalmának adott hangot.

Az ISIL az al-Kaidához köthető mozgalom, amely a szíriai polgárháborúban is aktív. Az egyik legkegyetlenebb a szélsőséges iszlamisták között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.