Az iraki hadsereg lecsapott az Iszlám Államra

Az iraki hadsereg és a vele szövetséges síita milíciák támadást intéztek az Iszlám Állam ellen Tikrit városának visszafoglalásáért.

A helyi sajtó beszámolói szerint  a Bagdadtól mintegy 140 kilométerre fekvő Tikritet, Szaddám Huszein néhai iraki diktátor szülővárosát tavaly júniusban foglalta el a szélsőséges szunnita szervezet. 

Haider al-Abádi iraki miniszterelnök vasárnap Szamarrába látogatott, ahol találkozott a katonai vezetőkkel. Közleménye szerint elindították offenzívájukat az Iszlám Állam ellen a Bagdadtól északra lévő Szaláheddín tartományban, hogy kiszorítsák az iszlamistákat a területről.

A katonákat és a síita milicistákat  arra kérte, hogy próbálják meg minél több civil életét és otthonát megkímélni, az Iszlám Állam fegyvereseit pedig felszólította, hogy adják meg magukat, különben "szembe kell nézniük a büntetéssel, amelyet azért érdemelnek, amiért terroristák oldalára álltak" - írja a Reuters.

Az al-Irakíja állami televízió beszámolója szerint a kormánykatonáknak és milicistáknak sikerült kiszorítaniuk Tikrit külterületéről a dzsihadista szervezet fegyvereseit, azonban ezt az információt egyelőre hivatalosan nem erősítették meg - írja a BBC.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.