Megtalálták az indonéz gép roncsait

Az indonéz hatóságok szerint most már biztos, hogy a vasárnap eltűnt repülőgép roncsaira bukkantak a Jáva-tengerben, ahonnan már negyven holttestet kiemeltek.
Helyesnek bizonyultak az első feltételezések, amelyek szerint az indonéz gép a tengerbe zuhant. Joko Sulistyo / Reuters

A hatóságok szerint a gép maradványai után kutató egységek először csak árnyékokat észleltek a magasból, majd több roncsot, köztük egy vészkijáratot, valamint bőröndöket is láttak a tenger felszínén, mintegy 160 km-re az indonéziai Pangkalan Buntól.

The Guardian értesülései szerint a búvárok már a helyszínen vizsgálják a látott tárgyakat, valamint haditengerészeti források szerint 40 holttestet kiemeltek a vízből. Egy, a sajtónak nyilatkozó másodpilóta szerint az utasok vélhetően nem vettek fel mentőmellényt.

A reggeli órákban már 95 százalékra saccolták, hogy a roncsok a vasárnap eltűnt géphez tartoznak, mostanra azonban biztossá vált, hogy az AirAsia QZ8501-es járatának darabjairól van szó.

A családtagok sokkos állapotba kerültek a hír hallatán.
A családtagok sokkos állapotba kerültek a hír hallatán.
Beawiharta / Reuters

„Tíz nagyobb, és számos kisebb fehér tárgyat észleltünk,de nem tudtuk őket lefényképezni. Lehet, hogy a repülőgép falának vagy ajtajának darabjai. Imádkozzunk, hogy ez a roncs az legyen, ami után kutatunk" - mondta korábban az indonéz légierő egyik tagja. 

Az AirAsia által kiadott közlemény szerint jelenleg is zajlik a kereső- és mentőakció, de a cég szerint további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy fény derüljön a baleset részleteire.

Beawiharta / Reuters

A kedden tartott sajtótájékoztatón a hozzátartozók is jelen voltak, akik közül a CNN tudósítása szerint többen is elájultak és sírógörcsöt kaptak a bejelentés hírére. A helyzeten csak rontott, hogy az indonéz TvOne tv-csatorna állítólag felvételeket közölt a tengeren sodródó holttestekről, ám nem sokkal később elnézést kértek a hozzátartozóktól és a nézőktől.

A keresés harmadik napján mindeközben tovább bővítették az átfésülésre váró területet, így már 13 zónában keresik a repülőgép roncsait. Harminc hajó, tizenöt repülőgép és hét helikopter folytatta a keresést kedd reggel. Az indonéz hatóságokat maláj, szingapúri, dél-koreai, thai, kínai, francia és amerikai szakemberek is segítik.

Az Airbus A320-200 162 emberrel a fedélzetén tűnt el vasárnap, miközben Indonéziából Szingapúrba tartott. A gépet felszállás után két és fél órával nyilvánították eltűntnek. A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a pilóta állítólag kérte, hogy magasabbra szállhasson, ám nem sokkal később elvesztették vele a kapcsolatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.