Az idősebb Busht­ zavarta fia retorikája

A családi tragédiákba is bepillantást nyújt George H. W. Bush az Egyesült Államokban megjelent önéletrajzában. Az USA 41. elnöke kedveli Bill Clintont, de nem hagyja szó nélkül utódja viselkedését.

Mindig „kapitány” akart lenni. Negyvenegy évesen, miután 1965-ben elbukta a szenátori kampányát, határozta el, hogy az Egyesült Államok elnöke lesz. A republikánus politikus álma teljesült, beköltözött a Fehér Házba az USA negyvenegyedik elnökeként.

Elődeivel, Ronald Reagannel és Richard Nixonnal szemben a politikát nemes kötelességnek tekintette – ezt a portrét rajzolja a 91 éves George H. W. Bushról életrajzírója, Jon Meacham a most megjelent könyvben. A Destiny and Power (Sors és hatalom) azért érdekes, mert az idősebb Bush az egyedüli az elmúlt évtizedek amerikai elnökei közül, aki nem írt teljes életrajzot. A Pulitzer-díjas Meacham a volt államfő több mint harminc éven át vezetett, részben magnószalagra rögzített naplóit használta fel, de 2005 óta többször meginterjúvolta.

Apa és fia. Az idősebb George-ot zavarta az ifjabb retorikája
Mike Stone / Reuters

Európai szemmel a legérdekesebb megnyilatkozás, hogy az idősebb Busht­ mennyire zavarta a hozzá elnökként többször is tanácsért forduló George W. Bush retorikája, így az Irakot, Iránt és Észak-Koreát a „gonosz tengelyének” nevező fordulat. Leszedte a keresztvizet az olyan neokonzervatív vezérekről is, mint Donald Rumsfeld volt védelmi miniszter vagy a „saját birodalmat építő” alelnök, Dick Cheney.

A II. világháborúban a haditengerészet légierejénél szolgált idősebb Bush gépét lelőtték a Csendes-óceán felett, a mai napig nem érti, hogy menekült meg. Élete legnagyobb, s máig feldolgozatlan tragédiájának a négyéves korában leukémiában elhunyt kislánya, Robin elvesztését nevezte. A könyvből kiderül, hogy kedveli az őt 1992-ben legyőző Bill Clintont. Akiről nem hallgatja el, hogy arcátlanul sokat beszél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.