Az FBI-nak kell a letartóztatott ukrán oligarcha

Ausztriában letartóztatták Dmitro Firtas ukrán üzletembert, de a bécsi hatóságok hangoztatják, hogy a lépésnek nincs köze sem az ukrajnai eseményekhez, sem azokhoz a nyugati szankciókhoz, amelyekkel a szovjet utódállam helyzetének destabilizálásáért felelősnek tartott személyeket akarják büntetni.

Dmitro Firtas – Reuters

Az egyik leggazdagabb ukrán üzletember elfogásával az FBI-nak segítettek, az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda ugyanis már 2006 óta folytat vizsgálatot Firtas ellen korrupció és bűnszövetkezet alapításának vádjával.

A 48 éves Firtas, aki a jelenleg felszámolás alatt álló EMFESZ gázkereskedő cég révén Magyarországon is érdekelt, a gázüzlet mellett vegyipari, banki, valamint sajtóvállalkozásokkal is rendelkezik, és szoros szálak fűzik Oroszországhoz. Jelentős politikai befolyásra is szert tett, különösen a február végén elűzött Viktor Janukovics elnöksége alatt.

Ugyanakkor – mint a newsru,.com orosz internetes hírportál rámutat – Firtas azok közé az ukrán oligarchák közé tartozik, akik gyorsan átálltak az új kijevi hatalom oldalára. Sőt olyan feltételezés is létezik, hogy Janukovics leváltása voltaképpen az ő, illetve a leggazdagabb ukrán üzletember, a volt elnök fő támogatójának tartott Rinat Ahmetov befolyása alatt álló parlamenti képviselőknek köszönhető. Az ukrán belügyminisztérium mindenesetre közölte: ők semmilyen csatornán keresztül nem adtak ki körözést Firtas ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.