A változást ígérő Widodo győzhetett Indonéziában

Joko „Jokowi" Widodo, Jakarta kormányzója győztesnek nyilvánította magát szerdán, miután Indonéziában bezártak az elnökválasztási helyiségek. 

Vetélytársa, Prabowo Subianto nyugalmazott tábornok nevében az egyik tanácsadója viszont azt közölte, hogy korai még győztesről beszélni néhány gyors közvélemény-kutatás és televíziós találgatás alapján. A hivatalos eredményhirdetés majd csak július 21-22-én esedékes.

Nem érkeztek hírek erőszakos eseményekről az elnökválasztás napján a 250 milliós, 90 százalékban muzulmánok lakta délkelet-ázsiai országból, ahol a három évtizedig tartó Suharto-diktatúrát követően 1998-tól kezdtek demokratikus reformokba. A mostani volt a harmadik közvetlen elnökválasztás.

2004-ben és 2009-ben is a Suharto-rendszer egyik volt személyisége, Susilo Bambang Yudhoyono nyugalmazott tábornok, korábbi belügyminiszter győzött. Októberben jár le mandátuma. Ha a szerdai első felmérések beigazolódnak, akkor a változás ígéretével, a korrupciómentes adminisztrációjával és a szegények sorsa iránt törődésével népszerűvé vált Widodo maga mögé utasítja a régi gárdát megtestesítő Prabowo Subiantót. Ő volt az indonéz hadsereg különleges erőinek a parancsnoka még Suharto idején, aki ráadásul az apósa volt.

Az első gyorsszámlálások szerint Widodo mintegy öt százalékkal, egy másik közvélemény-kutatás szerint viszont csak három százalékkal állt az élen. Az Indonéziai Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok központja (CSIS) exit pollja szerint Widodo 45.1 per százalékot kapott Prabowo 42.2 százalékával szemben.

„Ez egy jó nap az indonéz nemzetnek, az embereknek. Én nagyon bizakodom" – mondta Widodo első választás utáni megnyilatkozásában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.