Az Európai Bizottság nem merte megbírságolni Spanyolországot és Portugáliát

Nem bírságolja meg az európai uniós költségvetési szabályok ellen súlyosan vétő Spanyolországot és Portugáliát az Európai Bizottság. Az indoklás szerint a politikai helyzet nem kedvez ennek, mert az Európai Unió súlyosan népszerűtlen a tagországokban.

Sorozatosan képtelen betartani a maximum 3 százalékos költségvetési hiányt az euróövezeti tag Spanyolország és Portugália. Ennek ellenére az Európai Bizottság eltörli a velük szemben alkalmazandó pénzbírságot - írja a bruxinfo.hu portál.

Ezt Valdis Dombrovkis, az euróért felelős alelnök, és Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyi biztos jelentette be szerdán Brüsszelben. Moscovici szerint a bizottság úgy ítélte meg, hogy a két ország az elmúlt hat évben jelentős fiskális kiigazítást és strukturális reformokat hajtott végre. Mindkét országban nagyon súlyos a munkanélküliség - különösen a fiatalok körében.

Mindkét ország kész pótlólagos, hiánycsökkentő intézkedésekre - ezt írásba adták a bizottságnak. Moscovici szerint a politikai helyzet sem kedvez egy szigorú döntésnek most, amikor az EU meglehetősen népszerűtlen a tagállamokban.  Úgy vélik, a legenyhébb változat - valamiféle ejnye-bejnye - is összhangban áll az uniós szabályokkal.

Ha a szigorúbb változatot választották volna, akkor Spanyolországnak 2 milliárd, Portugáliának 200 millió euró büntetést kellett volna fizetnie. Az Európai Bizottság ugyanakkor azzal fenyegeti a két ibériai tagállamot, hogy ha 2017-ben sem hajtanak végre fiskális kiigazításokat, akkor felfüggesztik a strukturális fejlesztési források kifizetésének egy részét.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.