"Az európai álom meggyalázása" az osztrák határzár

A sokak által már megélt európai álom meggyalázása volna a határkerítés megépítése Ausztria és Magyarország között – mondta lapunknak Yaël Ossowski Bécsben élő újságíró és vállalkozó, a Students for Liberty nevű nemzetközi diákszervezet munkatársa.

Ausztriában, azon belül főleg Burgenlandban élénk figyelemmel követik a vasárnapi magyarországi népszavazást. Közismert, hogy korábban ugyanerre a napra tűzték ki az osztrák államelnök megválasztását, de a levélborítékok lezárását nem tartották biztonságosnak, ezért a voksolást december 4.-re elhalasztották.

Az osztrák választási kampány egyik meghatározó témája a migráció. Jelzés értékű, hogy az osztrák-magyar határon cölöpökkel már kijelölték a drótkerítés nyomvonalát, de a kivitelezési munkálatokat az elnökválasztásig valószínűleg nem kezdik meg. Igaz, Lázár János a legutóbbi kormányszóvivői tájékoztatón tényként közölte: Ausztria megkezdi a kerítés építését, amennyiben az Ausztriában tartózkodó menekültek száma eléri a 37 ezret. Jelenleg 33 ezren vannak.

Yaël Ossowski szerint azonban inkább csak figyelmeztető szimbólum a kerítés, ez a jelzés politikai célokat szolgál. Arra szerinte is szükség van, hogy követhető legyen, ki lép be a schengeni övezetbe, azonban a 21 században a technológia jelenkori fejlettsége szintjén fizikai akadályokat felhúzni értelmetlen, s a sokak által már megélt európai álom meggyalázását jelenti.

Megkérdeztük tőle, mi a véleménye az osztrák szélsőjobb néhány politikusának kijelentéséről, akik szerint Ausztriának be kellene lépnie a V4-ek csoportjába..

- Ausztria valóban vállalhatna nagyobb szerepet ebben a térségben, de semlegessége miatt ennek azért vannak komoly korlátai.- vélekedett az újságíró. - Csak olyan, elsősorban gazdasági, kereskedelmi együttműködés képzelhető el, ami semmiképp sem irányul határkerítések építésére.

Yaël Ossowski úgy tapasztalja, hogy Ausztriában a civil társadalom eddig jól integrálta a menekülteket, és egyelőre lakhatási gondjaikat is megoldotta. Kérdés, kapnak-e majd munkavállalási engedélyeket, lehetőségeket is.

Ausztriának éppen az 1956-os magyar menekültek befogadásából adódóan vannak jó tapasztalataik arról, miként lehet integrálni az otthonukból elüldözött, vagy hazájukban valamilyen szempontból veszélyeztetett embereket, hangsúlyozta Ossowski.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.