Az EU-ellenességet nálunk „belső fogyasztásra szánják"

Európa alig tért magához a Brexit-népszavazás okozta sokkból, az euroszkeptikus pártok máris politikai tőkét kovácsoltak a britek távozásából: Svédországtól Franciaországig minden jelentősebb EU-ellenes populista párt példaként tekint az Egyesült Királyságra.

„Éljen a szabadság! Ugyanilyen népszavazást kell tartanunk Franciaországban és a többi európai országban" – írta Twitter-oldalán Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője. A bevándorlásellenes holland Szabadságpárt (PVV) vezetője, Geert Wilders is az elsők között fejezte ki örömét. „Gratulálok a briteknek, amiért sikerült legyőzniük a politikai elitet Londonban és Brüsszelben. Azt hiszem, erre mi is képesek vagyunk. Népszavazást kellene tartanunk a Nexitről, amilyen hamar csak lehet" – nyilatkozta a Reutersnek Wilders. A The Independent elemzése szerint nem kizárt, hogy a PVV megnyeri a jövő évi parlamenti választásokat.

A bevándorlásellenes Dán Néppárt (DF) – Lars Lokke Rasmussen jobboldali kormányának szövetségese – vezetője, Kristian Thulesen Dahl azt mondta: a dánoknak is referendumon kellene dönteniük. A szélsőjobboldali Svéd Demokraták nem merészkedtek idáig, ám hangsúlyozták, hogy a változás érdekében nyomást gyakorolnak a kormányra.

Olaszország második legnépszerűbb pártja, az 5 Csillag Mozgalom nem a tagságról, hanem a közös valutáról írna ki népszavazást. Az Osztrák Szabadságpárt pedig felszólította az Európai Bizottság és az Európai Parlament vezetőit, hogy mondjanak le, majd kilátásba helyezett egy, a Brexithez hasonló osztrák referendumot.

Prágában a szélsőséges Úsvit (Virradat) már tavasszal kérte, hogy tűzzék napirendre a Czexit-népszavazást, az indítványt azonban leszavazták. A Brexit után az euroszkeptikus Szabad Polgárok párt újra kezdeményezte a referendumot. Marián Kotleba, a Mi Szlovákiánk Néppárt ­(LSNS) elnöke hétfőn jelentette be: népszavazást kezdeményeznek Szlovákia tagságáról. 350 ezer aláírást kell összegyűjteniük, ám ez nehéz lesz, a neonáci tömörülés márciusban mintegy 210 ezer szavazattal (8,04%) került be a parlamentbe.

A Die Welt német pénzügyminisztériumi dokumentumokra hivatkozva figyelmeztetett: a dominóhatás Magyarországon is veszélyt jelenthet. A magyar kormány azonban a referendum előtt a britek uniós tagsága mellett érvelt, s a Brexit óta sem változott az álláspontja. Ahogy a The Guardian fogalmazott: az EU-ellenes retorikát Kelet-Európában „belső fogyasztásra szánják".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.