Az EU-ban már nem terrorszervezet a Hamász

Törlik a szélsőséges palesztin Hamász szervezetet a terrorista csoportokat felsoroló európai uniós listáról - erről az Európai Unió Bírósága döntött szerdán.
A mostani döntés nem jelenti azt, hogy az unió elismeri a palesztin militáns csoport tevékenységét, és azt sem, hogy "lényegét tekintve" változott a Hamász minősítése - közölte a bíróság.

A luxemburgi székhelyű törvényszék - első fokú - döntésének indoklásában "eljárási okokra" hivatkozik, utalva elsősorban arra, hogy a 2001-ben létrehozott "feketelistát" a médiából leszűrt következtetések alapozták meg.

Azt is közölték, hogy a terrorlistás szankciók hatályát, köztük a Hamász anyagi forrásainak befagyasztását a fellebbezési határidőig fenntartják, arra az esetre, ha ezalatt további intézkedésekről születik megállapodás - írja a Híradó.A Hamász vezetői Gázában üdvözölték az Európai Unió Bíróságának döntését,Jeruzsálemben viszont elítélték azt - közölte az izraeli közszolgálati rádió szerdán.

Számi Abu Zuhri, a Hamász gázai szóvivője kijelentette, hogy ez "a palesztin nép nagy győzelme", a szervezet politikai hivatalának tagja, Izzat ar-Risek pedig azt mondta, hogy "igazságtalan hiba kijavításáról van szó, amelyet a Hamásznak, egy nemzeti felszabadító mozgalomnak okoztak".

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök viszont felszólította az uniót, hogy helyezze vissza a terrorszervezetek listájára a Hamászt. ,,Izraelt nem elégítették ki az EU magyarázatai, hogy mindössze technikai ügy a szervezet törlése a listáról" - áll a kormányfő közleményében. "Az uniónak le kell szögeznie, hogy a Hamász egy gyilkos terrorszervezet, amely alapító okiratában hangsúlyozza, hogy célja Izrael elpusztítása" - tette hozzá.

A jeruzsálemi külügyminisztérium európai osztályának a rádióban megszólaló vezetője viszont azt hangsúlyozta, hogy az EU Bírósága csak ideiglenes, három hónapra szóló határozatot hozott technikai okokból, s ezen időszak letelte után a Hamász várhatóan visszakerül a terrorszervezetek listájára.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.