A tervezett internetadó visszavonását ünneplik a Bizottságban is

Neelie Kroes, aki a digitális ügyekért volt felelős a most leköszönő Európai Bizottságban, pénteken szóvivője útján adott nyilatkozatában hangot adott afölötti örömének, hogy „a magyar miniszterelnök visszavonta a világon elsőként javasolt internetadót". Kroest örömmel töltötte el az, hogy – mint fogalmazott – „meghallották a magyar nép hangját".

Neelie Kroes a minap élesen bírálta az új magyar adónem tervét, tiltakozásra buzdított ellene, és azt hangsúlyozta, hogy az internethasználatot ösztönözni kell. Szerinte nem a helyes irányba mutat, ha ezzel ellentétes intézkedéseket hoznak. 

„Büszke vagyok arra, hogy az Európai Bizottság pozitív szerepet játszott az európai értékek és a digitális Európa megvédésében" – fogalmazott most Neelie Kroes.

Az Európai Bizottság péntek déli sajtótájékoztatóján - amely a távozó testület által szervezett utolsó ilyen sajtóesemény volt – Ryan Heath szóvivő újságírói kérdésre hangsúlyozta: az internet szabályozása során nagyon óvatosan kell eljárni, hiszen az természeténél fogva globális jellegű, és nem mosható össze egyéb távközlési szolgáltatási formákkal.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban bejelentette: a távközlési adó kiterjesztése ebben a formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot. A kormányfő azt mondta, azért nem vezethető be az új adótípus ebben a formában, mert „a vita félrecsúszott", „nincs meg a közös alap", hiszen az emberek internetadót látnak, miközben a kormány egy technikai módosítással a távközlési adót akarta kiterjeszteni. Közölte egyúttal, hogy az ünnepek után, január közepén nemzeti konzultációt kell indítani az internetről, benne a pénzügyi kérdésekről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.