Az EU a kilépés azonnali bejelentésére szólította fel Londont

Az Európai Unióból való kilépési szándékának hivatalos bejelentésére szólította fel Nagy-Britanniát az Európai Parlament. A nemzetgazdasági tárca szerint a brit kilépés csekély hatást gyakorol a magyar gazdaságra.
Az Európai Unióból való kilépési szándékának azonnali hivatalos bejelentésére sürgette Nagy-Britanniát az Európai Parlament (EP) a keddi rendkívüli plenáris ülésen elfogadott állásfoglalásában. Az EP néppárti, szocialista, liberális és zöld frakciói által közösen benyújtott állásfoglalási indítványban felszólították David Cameron brit miniszterelnököt, hogy az uniós állam-, illetve kormányfők keddi csúcstalálkozóján jelentse be országa kilépési szándékát, azaz aktiválja a távozási folyamatra kidolgozott szerződéses cikkelyt.

Mint írták, a "kiválási eljárás gyors és következetes végrehajtása biztosítja a brit szavazók akaratának tiszteletben tartását", a "mielőbbi hivatalos bejelentés a mindenki számára káros bizonytalanság megelőzése és az Európai Unió integritásának védelme érdekében szükséges".

A magyar gazdaságra a Brexitnek csak csekély hatása lehet, miután az alapok stabilak, így a magyar gazdasági növekedés továbbra is az uniós átlag fölött marad - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára kedden reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Banai Péter Benő hangsúlyozta, hogy a brit állampapírok hozamváltozása és az angol font gyengülése ugyan hatással volt egész Európára, de a stabil magyar gazdasági alapoknak köszönhetően ezek a hatások Magyarországon kisebbek voltak, mint máshol. A forint gyengülésének mértéke például elmaradt a lengyel vagy más régiós devizák árfolyamváltozásától. Ugyanez látható a bankpapírok árfolyamváltozásánál is - tette hozzá. Megerősítette, a szakmai konszenzus továbbra is az, hogy a magyar gazdaság a következendő időszakban az EU-t meghaladó mértékben növekedhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.