Az este majdnem kitört az orosz–ukrán háború

Kijevi bejelentések szerint egy orosz „humanitárius konvoj” akart behatolni Ukrajna területére katonák és harci járművek kíséretében. Az antiterrorista hadműveleten járó ukrán egységek donyecki szombaton teljességgel bekerítették szeparatistákat.
Ukrán helikopter repül egy páncélozott szállító harcjármű mellett Donyeckben
Ukrán helikopter repül egy páncélozott szállító harci jármű mellett Donyeckben
Valentyn Ogirenko / Reuters
Helyszíni jelentések szerint az ukrán hadsereg egységeinek Donyeckben teljességgel sikerült bekerítenie azokat az orosz és oroszpárti szeparatistákat, akik hónapok óta harcolnak Donyeckben a kijevi vezetés ellen – írta a szeparatisták katonai főparancsnokára, Igor Sztrelkovra hivatkozva a BBC. Sztrelkov szerint az ukránok minden menekülési útvonaltól elvágták az ő alakulatát Krasznyij Luh mellett, amely a hasonnevű kelet-ukrajnai szeparatista megye központját, Donyecket köti össze Luganszkkal.

Krasznyij Lucsban – mesélte Sztrelkov – a kozákok elmenekülése után már csak egy maréknyi szeparatista tart ki. Andrej Purgin, a májusi népszavazás után függetlenséget kiáltó Donyecki Népköztársaság miniszterelnök-helyettese ennek némileg ellentmondva azt állítja, hogy két folyosó még nyitva áll a szeparatisták előtt Donyeckben. Az egyik egy közeli településen, Makiivkán, a másik a városi áramellátón keresztül vezet a szabadság felé.

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője egyelőre nem erősítette meg a Krasznyij Lucs bevételéről szóló hírt. Az ukrán hadsereg pénteken 13 katonát veszített a szeparatistákkal vívott harcok során.

A Sztrelkov egyébként álnév, Igor Girkint, az orosz katonai hírszerzés, a Felderítő Főcsoportfőnökség (GRU) volt ezredesét rejti, aki a kelet-ukrajnai harcok előtt szerepet vállalt a Krím Oroszország általi annektálásában is.

Valerij Csalij, Petro Porosenko ukrán elnök kabinetfőnök-helyettese korábban a televízióban jelentette be, hogy a péntek este majdnem kitört az orosz–ukrán háború, egy orosz katonai egységek kísérte „humanitárius konvoj" – benne tankokkal és más harci járművekkel – ugyanis láthatóan be akart hatolni Ukrajna területére. Hogy hol, azt Csalij nem árulta el, csak annyit mondott, hogy az oroszok végül meggondolták magukat és megálltak a határ előtt. Háborút is provokálhattak volna, ha nem ezt teszik – tette hozzá a politikus.

Csalij elmondása szerint Porosenko a konvoj közeledése miatt rendkívüli biztonsági ülést tartott, Pavlo Kimkin ukrán külügyminiszter pedig felhívta az orosz kollégáját, aki végül biztosította, hogy a konvojt megállítják. Porosenko eközben John Kerry amerikai külügyminisztert tájékoztatta az incidensről, és beszélt Peter Maurerrel, a Vöröskereszt főigazgatójával, az oroszok eredetileg ugyanis arra hivatkoztak, hogy a konvoj a Vöröskereszttel történő együttműködés keretében segélyt vitt volna Ukrajnába. Az Ukrajinszka Pravda szerint Maurer cáfolta, hogy Vöröskeresztnek köze lenne a dologhoz.

Porosenko egyébként gondolkodik, hogy beengedjen segélyt Donyeckbe és főleg abba a Luganszkba, amelynek a központjában 425 ezer ember tengődik egy hete áram, élelem és víz nélkül a harcok miatt, de jelezte, hogy nem akar katonákat látni a segélyszállítmányok mellett. A helyi hatóságok a várost már napokkal ezelőtt humanitárius katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánították, és szombat este a donyecki szeparatisták is ennek az elkerülésére hivatkozva kértek tűzszünetet a kijevi vezetéstől.

A Kremlt pénteken az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is figyelmeztette, hogy ne humanitárius okokra hivatkozva keressen ürügyet a beavatkozáshoz donyecki és a luganszki szeparatisták oldalán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.