Az esőerdő tetejéről oldanák meg a klímaváltozást

A Brazília jelképévé vált Rio de Janeiro-i Krisztus-szobor hamarosan eltörpül a dél-amerikai ország legújabb építészeti remeke, az Amazonas szívében épülő Amazon Tall Tower Observatory (Amazonas Magas Torony Obszervatórium) mellett.

Az ország északi részén található, Manaus városától mintegy 160 km-re épülő több száz méteres tornyot azonban nem turistacsalogatónak szánják, hanem a klímaváltozást érintő égető kérdésekre próbálnak meg a segítségével választ kapni.

A brazil és német összefogás eredményeként épülő 325 méteres toronyban elhelyezett műszerek segítségével ugyanis a szakértők többek között az üvegházhatású gázokra, aeroszol részecskékre és az időjárásra vonatkozó méréseket végeznek majd. Jurgen Kesselmeier, a mainzi Max Planck Kémiai Intézet szakértője német részről kiemelte, hogy az adatok többségét mindennemű emberi befolyás nélkül gyűjtik majd.

A torony megépítése komoly kihívásnak ígérkezik, már a legfőbb alapanyagnak számító acélt is több ezer kilométerről szállítják az építkezés helyszínére. A célként kitűzött magasság elérése sem lesz egyszerű feladat, de a szakértők ragaszkodnak hozzá, mivel így a légtömegek mozgását és változását is egyedülálló módon tudják majd vizsgálni.

„A torony segítségével választ kaphatunk a klímaváltozást érintő kérdésekre... illetve az esőerdők környezetben betöltött szerepére" – idézi a BBC Paulo Artaxót, a projekt egyik brazil koordinátorát, a Sao Paulo-i egyetem oktatóját, aki hangsúlyozta, hogy az Amazonas a világ egyik legérzékenyebb ökoszisztémája, és itt található a világ legnagyobb összefüggő esőerdője is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.