Vonakodnak a tagállamok az EP új adatvédelmi szabályaitól

Új adatvédelmi szabályokat fogadott el az Európai Parlament, amelyek értelmében súlyos büntetéseket lehetne kiszabni a jogszabályt megszegő cégekre.

A képviselők 100 millió euróban, vagy a globális forgalom öt százalékában határozták meg a szabályszegő vállalatokra kiróható büntetés összegét. Az elmúlt idők egyik legvitatottabb jogszabály-tervezetét – amelyhez korábban több mint négyezer módosító érkezett – még a tanácsnak is el kell fogadnia, azonban az világos, hogy a tagállamok ellenállása miatt az új szabályok 2015-ig biztosan nem tudnak életbe lépni.

falseVincent Kessler / Reuters

Az új szabályok célja, hogy a polgárok jobban kezükben tarthassák az adataik fölötti ellenőrzést, például a személyes adatok töröltetésének jogával. Internetezés közben ugyanis a cégek rengeteg adatot gyűjtenek a felhasználókról, amelyek segítségével célzottabb hirdetéseket, szolgáltatásokat tudnak kidolgozni. A szabályozás elvileg az adatokat Európa-szerte mozgató cégek dolgát is megkönnyíti, hiszen nem 28 adatvédelmi szabályozással, hanem eggyel kéne együttműködniük.

A jogszabálytervezet az amerikai hírszerzési megfigyelések ellen is védelmet akar nyújtani: amennyiben egy vállalat (például keresőcég, közösségi oldal) egy uniós polgár személyes adatát harmadik országnak szeretné átadni, akkor az adat továbbítása előtt ehhez engedélyt kell kérnie a tagállam nemzeti adatvédelmi hatóságától, és az érintett személyt is értesítenie kell.

A tagállamok miniszterei legközelebb júniusban vitatják meg az adatvédelmi szabályozást, de az ügy lezárása már a következő parlamentre vár. Ugyanakkor azzal, hogy a képviselők szerdán a rendelettervezetet 621 szavazattal, 10 ellenszavazat és 22 tartózkodás mellett támogatták, az EP álláspontját rögzítették, azon a következő parlament nem változtathat. – Egyértelmű üzenetem van a tanács számára: felelőtlenség a további késlekedés. Ha két év tárgyalás után még mindig vannak olyan tagállamok, amelyek nem akarnak erről jogszabályt elfogadni, akkor a többségnek nélkülük kell továbblépnie – szögezte le a rendeletért felelős német zöldpárti képviselő, Jan Philipp Albrecht.

Emellett az EP egy állásfoglalást is elfogadott, melyben a tömeges megfigyelések azonnali befejezését követelte az Egyesült Államoktól, különben veszélybe kerülhet a parlament hozzájárulása az EU és az Egyesült Államok közti kereskedelmi megállapodáshoz. A dokumentum a Washingtonnal kötött bankiadat-csere egyezmény és az úgynevezett „védett adatkikötő" (európai polgárok adatainak harmadik országba való továbbküldése) adatvédelmi rendszer felfüggesztését is kéri. – A terrorizmus elleni küzdelem nem igazolja a titkos és törvénytelen tömeges megfigyelést – szögezi le az állásfoglalás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.