Az ENSZ szankciókkal sújtja a Boko Haramot

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma elfogadta azt a szankciócsomagot, amivel a több mint 200 nigériai diáklány elrablásáért felelős, szélsőséges iszlamista csoport tagjait sújtják.
Nigéria kérésére csütörtökön felvették a Boko Haramot az al-Kaidához köthető szervezetek listájára, amelynek következtében fegyverembargóval sújtják a szervezetet, a militánsok bankszámláit pedig befagyasztják. Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet „fontos lépésként" értékelte a szankciókat, ugyanis szerinte a csoport így jelentős anyagi forrástól esik el, amelyből általában a fegyvervásárlást és utazásaikat finanszírozzák.

Elemzők szerint azonban egyelőre nehéz megmondani, hogy a gyakorlatban ennek milyen hatása lesz. „A Boko Haram parancsnokai és vezetői nem útlevéllel utaznak, hanem szárazföldön, lopott gépjárműveken. Valamint hivatalosan nincs olyan bankszámlájuk, amelyeket bárki hozzájuk tudna kötni. Ez nem egy hivatalos szervezet" – nyilatkozta Omoyele Sowore, a Sahara Reporters egyik munkatársa a BBC-nek.

A Boko Haram a diáklányok áprilisi elrablása óta megállíthatatlanul tombol, az elmúlt egy héten közel 200-an vesztették életüket a támadások során. Kedden két bombát robbantottak Jos városában, majd egy nappal később 27 emberrel végeztek egy északkelet-nigériai faluban, és bár a Boko Haram nem vállalta felelősséget a tettekért, vélhetően a szélsőségesek állnak a merényletek mögött. Az eddig főleg az ország északkeleti régiójában aktív szervezet egyre délebbre nyomul, amely sokakat aggodalommal tölt el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.