Az ENSZ-hez fordultak Jemen miatt az arab országok

A Perzsa-öböl menti országok azt kérik az ENSZ Biztonsági Tanácsától (BT), hogy hozzon büntetőintézkedéseket a jemeni fővárost ellenőrzésük alatt tartó síita milíciák ellen, mert azok az ország békéjét és egységét fenyegetik.
Az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) hat tagországa (Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Bahrein, Omán, Katar és Kuvait) sürgősséggel összehívott szombati rijádi találkozóján arra sürgette a BT-t, hogy az ENSZ-alapokmány 7. cikke alapján tegyen lépéseket a jemeni helyzet rendezésére. A hivatkozott cikkely szerint a világszervezetnek kényszerítő intézkedéseket kell kiszabnia abban az esetben, ha a nemzetközi béke elleni fenyegetést észlel, az intézkedések a gazdasági szankcióktól akár a katonai beavatkozásig terjedhetnek - írja a Híradó.

A jemeni fővárost szeptemberben Irán által támogatott síita húszi felkelők foglalták el, akik januárban megszállták az elnöki palotát is. A húszik a múlt héten feloszlatták a parlamentet, és házi őrizet alá helyezték Abed Rabbo Manszúr Hádi elnököt, valamint a kormány minisztereit.

Az Öböl menti országok államcsínynek minősítették a lázadók lépéseit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.