Az ENSZ-főtitkár Szlovákiát dicsérte, szerinte négymillió menekült sorsa forog kockán

Három napos hivatalos szlovákiai látogatásának végén az ENSZ főtitkára ellátogatott a bősi menekülttáborba, ahol jelenleg már csaknem ötszáz szíriai és afgán migráns tartózkodik.
Mindannyian az osztrák-szlovák kormányközi egyezség alapján Ausztriából érkeztek, és addig maradnak a dél-szlovákiai nagyközségben, a vízerőműhöz közeli,felújított egykori munkásszállóban, ameddig Bécsben nem döntenek menekültjogi kérelmeikről. Ban Ki Mun megtekintette a közösségi helyiségeket, elbeszélgetett több menekülttel, ezután pedig elismerően nyilatkozott az itteni körülményekről, a személyzet empatikus magatartásáról, kiemelte a két szomszédos ország példás együttműködését a menekültek humánus ellátásában.

Ban Ki Mun hétfőn az egykori pozsonyi megyeházban ünnepélyesen megnyitotta az ENSZ hetven éve elnevezésű dokumentumkiállítást. A világszervezet főtitkára emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete sorsfordító időkben, elsősorban a béke megőrzése érdekében jött létre. – A mai válságos helyzetben, amikor az emberiség kulcsfontosságú történelmi kihívásokkal szembesül, pótolhatatlan szerepet tölt be. Ezért kell összefogással cselekednünk az elkövetkező nemzedékek a mainál jobb és biztonságosabb, mindannyiunk tisztességes élete érdekében -- jelentette ki.

A koreai diplomatát hétfőn délelőtt a pozsonyi Komenský Egyetemen díszdoktorrá avatták, méltányolva azokat az érdemeit, amelyeket az ENSZ főtitkáraként a válságok és a nemzeti konfliktusok békés rendezése érdekében ért el.

Ban Ki Mun beszédében elismerően szólt Andrej Kiska államfő magatartásáról, aki többször felszólította hazájának politikusait, hogy a menekültválság kezelésében is tartsák tiszteletben az európai értékrendet. Felszólította földrészünk döntéshozóit, hogy segítsék azokat, akik a háború elől menekülve, puszta életüket mentve hagyták el otthonaikat. Saját példájával is igazolta, mennyire fontos ez az emberséges magatartás: – Kisgyermekként a koreai háború idején éheztem, elcsigázva menekültem. Éppen az ENSZ munkatársai karoltak fel, mentették meg az életemet, miként a szüleimét és sok más sorstársaimét is – idézte fel emlékeit. Sajtótájékoztatóján pedig reményét fejezte ki, hogy a novemberi máltai EU-Afrika csúcstalálkozón sikerül a migránválságot enyhíteni, amire a tél beállta előtt életbevágóan nagy szükség van, hiszen négymillió menekült sorsa forog kockán – mutatott rá.

Ban Ki Mun az elmúlt hét végét a Magas-Tátrában töltötte, ahol a szlovák államfővel tárgyalt, majd pedig Miroslav Lajcák külügyminiszter társaságában megtekintette Lőcse (Levoca) történelmi nevezetességeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.