Kivégezték a szappanoperát néző párttagokat

Dél-koreai szappanoperák megtekintéséért végeztek ki Észak-Koreában tíz embert – állítja a dél-koreai hírszerzés. Az incidens enyhén szólva nem vet jó fényt arra a Phenjanra, ahova nemsokára ellátogathat az ENSZ emberi jogokkal foglalkozó illetékese.

A munkáspárt tagjai a vádak szerint a dél-koreai sorozatok megtekintésén túl korrupcióban is érintettek voltak. Halálukkal 50-re emelkedett az idén kivégzett magas rangú politikusok száma Észak-Koreában – írja a The New York Post.

A kivégzésre nem sokkal azután került sor, hogy észak-koreai diplomaták a napokban tárgyaltak Marzuki Darusmannal, az ENSZ észak-koreai emberi jogokkal foglalkozó megbízottjával, aki nemsokára valószínűleg ellátogat a távol-keleti országba. Bár Darusman minden évben kezdeményezte az észak-koreai képviselőkkel való találkozást, a kérését mindeddig elutasították.

Darusman a sajtó képviselőinek elmondta, hogy az észak-koreai felek hajlandósága teljesen váratlanul érte, hátterében az ENSZ által Kim Dzsong Un ellen megfogalmazott súlyos vádak állhatnak. Darusman azonban figyelmeztette Phenjant, hogy a remeteállamba történő látogatásának csak abban az esetben látja értelmét, ha szabad bejárást kap az összes gyanúsnak ítélt helyszínre, többek között a koncentrációs táborokba és a nukleáris létesítményekbe is.

Darusman egyike volt az Észak-Koreában zajló emberiség elleni bűncselekményeket feltáró riport készítőinek. Ebben a rezsimet azzal vádolják, hogy vérengző rendőrállamot és koncentrációs táborok tucatjait hozta létre, ahol több mint 100 000 ember él elképesztő körülmények között. A vádak hírére reagálva Phenjan kiadta saját emberi jogokat taglaló riportját, amely azt bizonygatja, hogy az észak-koreai állampolgárok szabad mozoghatnak, és másban sem korlátozzák a jogaikat.

Ezenfelül a rezsim az elmúlt időszakban meglepő módon ismét barátságos arcát mutatja Dél-Korea és Japán felé, sőt, három bebörtönzött amerikai állampolgárt is szabadon engedett. Ezek alapján az a következtetés vonható le, hogy Kim Dzsong Un és az elit jelentős erőfeszítéseket tesz az ország jobb színben történő feltüntetése és a vádak eltussolása érdekében.

Phenjan az ENSZ-megbízott helyszíni vizsgálatát két feltétel teljesülése esetén tartja megvalósíthatónak. Az egyik, hogy visszavonják azt a javaslatot, amelyet az Európai Unió és Japán terjesztett az ENSZ elé, és a Nemzetközi Büntetőbírósággal vizsgáltatná ki a rezsim bűntetteit. A másik, hogy ne mondják ki Kim Dzsong Un személyes felelősségét az országban történt emberiség elleni bűncselekményekkel kapcsolatban.

Emberi jogi aktivisták szerint azonban a Phenjan elleni ENSZ-határozatot semmiképpen sem szabad feláldozni egy ENSZ-megbízott esetleges vizitjének az érdekében, hiszen ez a phenjani feltétel valószínűleg csak a rezsim taktikai lépése. Az ENSZ előreláthatólag a jövő hónapban szavaz a kiemelt fontosságú határozatról – írja a The New York Times.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.