Az ENSZ a szír békecsinálót keresi

A szíriai béketárgyalásokat vezető ENSZ-különmegbízott, Lakhdar Brahimi visszalépése után már körvonalazódik a befutók névsora.

A 80 éves algériai mediátor 2012 szeptemberében vette át a stafétabotot Kofi Annan egykori ENSZ-főtitkártól, ám már a kezdetek óta mondogatta, hogy ki fog szállni a tárgyalásokból. Brahimi várhatóan a hónap végén mond le posztjáról, így a nemzetközi szervezetnek sürgősen meg kell találnia utódját.

A genfi béketárgyalások második fordulója februárban fulladt kudarcba, mivel a kormány és a lázadók képviselői szinte semmiben nem tudtak megállapodni. A fő ellentét azonban abból fakadt, hogy míg a lázadók Bassár el-Aszad elnök lemondását követelték, a kormány erről hallani sem akart. A helyzetet tovább rontja, hogy Aszad a napokban bejelentette, ismét indul a júniusi választásokon.

Az ENSZ új különmegbízottja előtt tehát igen nagy kihívás áll. A the Guardian szerint két befutó van eddig: a nyers modoráról ismert Kevin Rudd volt munkáspárti ausztrál miniszterelnök, valamint Michael Williams, az ENSZ egyik veterán munkatársa. Rudd, aki állítólag szemet vetett a főtitkári posztra is, David Cameron brit miniszterelnök és William Hague külügyminiszter támogatását is élvezi.

Williams kevésbé ismert, mint Rudd, de rendkívül tapasztalt. A pályafutását a BBC újságírójaként kezdő lord dolgozott Kambodzsában, Jugoszláviában, és a Közel-Keleten is sok tapasztalatot gyűjtött.

A favoritok között szerepel még Javier Solana spanyol politikus, egykori NATO-főtitkár, aki az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is volt, de szakértők szerint neki van a legkisebb esélye, hogy betöltse a posztot.

Az eddigi gyakorlattal ellentétben a különmegbízottak már csak az ENSZ-nek jelentenek, az Arab Ligát többé nem képviselik, ugyanis a Liga országai nagyon különböző módon ítélik meg a szíriai konfliktust.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.