Az emberek kilencven százaléka ártatlanul akadt fenn az NSA hálójában

A róluk szóló adatokat az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség többnyire annak ellenére megőrizte, hogy hírszerzési szempontból semmiféle jelentőségük nem volt – írja A Washington Post.
Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által megfigyelt személyek többsége hétköznapi ember, aki ártatlanul akadt fenn a titkosszolgálat hálójában – szerepel abban az összeállításból, amelyet a Washington Post készített az Edward Snowden által tavaly átadott dokumentumok alapján.

A Washington Post négy hónapon át fésülgetett a dokumentumokban szereplő adatok között. Szakértői többek között 160 ezer, az NSA által elkapott e-mailt és üzenetet és 7900 olyan dokumentumot néztek át, amelyet 11 ezer felhasználó küldött vagy kapott. Kiderült, hogy tízből kilenc lehallgatott és megfigyelt ember nem célszemély volt, hanem olyasvalaki, akinek a telefonbeszélgetéseiről és az internetes kommunikációjáról az NSA érintőlegesen szerzett meg és tárolt információkat. Volt NSA-ügynök, akire egyetlen célszemély miatt 38 másik ember megfigyelését bízták rá. A kitüntető figyelmet az amerikaiak sem úszták meg. Az akták fele az Egyesült Államok valamelyik állampolgáráról szól.

Mindez nem azt jelenti – teszi hozzá sietve a Washington Post – hogy az NSA hírszerzési tevékenysége kimerülne ártatlan emberek megfigyelésében. A dokumentumokban esik szó tengerentúli atomprogramról, az Egyesült Államok egyik látszólagos szövetségesének a kettős játékáról, de az NSA-nak sikerült lelepleznie több olyan hackert is, aki szívesen hatol be amerikai számítógépes hálózatokba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.