Az első hivatalos koszovói külügyminiszteri vizit Szerbiában

Először járt Szerbiában hivatalos látogatáson koszovói külügyminiszter – Enver Hoxhaj kormányközi találkozón vett részt, amelynek célja a térségbeli országok közötti kapcsolatok javítása volt – közölte a Euronews. A miniszter békemegállapodás megkötését sürgette Belgráddal, még mielőtt Szerbia EU-taggá válna.

- Véleményünk szerint a párbeszédnek békeegyezménnyel kell véget érnie, amelynek tartalmaznia kellene Koszovó független államkénti elismerését, biztosítania kellene Koszovó számára az ENSZ-be való belépést, és azt, hogy különböző európai és globális szervezetekben taggá válhasson – közölte Enver Hoxhaj.

A megbeszéléseken a múlt heti Szerbia-Albánia Eb-selejtezőn történt incidens is szóba került.

– Az államügyeket nem uralhatja a huliganizmus, ilyen ügyeket nem lehet és nem is szabad futballmeccseken megoldani. Arra szavaztunk, hogy előremozdítjuk országainkat – mondta Albánia külügyminisztere.

A múlt heti meccset az első félidő vége előtt kellett félbeszakítani, miután egy Nagy-Albániát ábrázoló zászlót szállító drón jelent meg a pálya felett, és a két csapat játékosai dulakodni kezdtek.

A többségében albánok lakta Koszovó hat éve vált függetlenné Szerbiától, de Belgrád azóta sem hajlandó elismerni az egykori tartomány önállóságát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.