Az elnök inkább nem ment el az elrabolt diáklányok városába

A szélsőséges iszlamista terrorszervezet, a Boko Haram jelentette biztonsági kockázatok miatt a nigériai Goodluck Jonathan inkább Párizsba repült el.

Az utolsó pillanatban, de végül lemondott a Chibokba teendő látogatásáról Goodluck Jonathan nigériai elnök. Jonathan pénteken utazott volna el abba a Borno szövetségi államban fekvő városkában, amelynek a lányiskolájából április 14-én 276 diákot hurcolt el a szélsőséges iszlamista terrorszervezet, a Boko Haram. Az elnököt állítólag biztonsági kockázatokra hivatkozva a tanácsadói beszélték le pénteki chiboki útról, mondván, a Boko Haram miatt egyszerűen túl veszélyes az út. Helyette Jonathan végül Párizsba repült el, arra az együttműködési konferenciára, amelyet a nyugat-afrikai országok részvételével Francois Hollande francia elnök hívott össze a Boko Haram elleni küzdelem érdekében. A konferencia holnap kezdődik. Csád, Kamerun, Benin, Niger és Nigéria képviselői mellett részt vesznek rajta az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és az Európai Unió képviselői is.

A hatalmas bel-és külföldi felhördüléshez vezető emberrablási ügy kezelése miatt az abujai kormányt is sokan kritizálták már, Jonathan pedig nemrég amerikai, brit és francia segítséget kért és kapott a diáklányok megtalálásához. A Nyugaton egyébként egyelőre kizárják a Boko Haram elleni külföldi katonai beavatkozás lehetőségét. Franciaországnak a Maliban és a Közép-afrikai Köztársaságban szolgálatot teljesítő hatezer katonája miatt eminens érdeke, hogy Nigériában rend legyen, névtelenséget kérő diplomáciai források szerint a nagy kérdés csak az, sikerül-e rávenni az együttműködésre azt a Kamerunt, amely eddig tudomást sem vett a Boko Haram jelentette fenyegetésről és szóba állni se nagyon volt hajlandó a nigériaiakkal az ügyben. Abujában régóta mondják, hogy a Boko Haram Észak-Kamerunt menedékhelynek használja a nigériai hadsereg elől, Yaoundé pedig nem ülhet karba tett kézzel úgy, hogy északon a szélsőséges iszlamisták, keleten pedig a Közép-afrikai Köztársaságból beáramló menekültek destabilizálják.

Ami Nigériát illeti, a nyugat-afrikai ország jelenleg az ENSZ Biztonsági Tanácsának a tagja, és nemsokára valószínűleg kérni fogja, hogy a Boko Haramot helyezzék ENSZ-szankciók alá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.