Az ellenzék egymást fúrja, a kormányfő csak nevet

Szlovákiában márciusban lesz parlamenti választás. Politikai szakértők egybehangzó véleménye szerint azonban mindössze annyi a tét, hogy a Robert Fico vezette Smer-SD megőrzi-e eddigi kétharmados többségét. Más véleményen csupán az ellenzéki politikai tömörülések vezetői vannak, akik szerint, ha összefognak, akkor akár a hatalomból is kiüthetik az önmagát szocdemnek kikiáltó, a valóságban inkább populista kormánypártot.

Ez azonban alighanem délibábos álom. Azért is, mert a számításba vehető pártok vezetői közül néhányan nem is a jelenlegi kabinetet bírálják, hanem inkább potenciális szövetségeseiket fúrják. Számuk tovább szaporodott, miután Radoslav Procházka megalapította a Hálót (Siet). A pozsonyi alkotmányjogász az államfőválasztáson Andrej Kiska és Robert Fico mögött 21,2 százalékos támogatottsággal minimális különbséggel szorult a harmadik helyre.

– Több mint négyszázezer voksot kaptam, amire bízvást építhetek. Néppártot alapítok. Rövidesen behálózzuk az egész országot, és alternatívát kínálunk a jelenlegi korrupt, az oligarchák kiszolgálójaként viselkedő kabinettel szemben – fogadkozott. Rakétarajtot vettek, hiszen a Siet néhány héten belül 15 százalékos támogatottsággal a második legerősebb szlovákiai politikai párttá avanzsált.

Igor Matovic az egyszerű emberek nevében a korrupció ellen ágál, miközben maga sem teljesen tiszta
Igor Matovic az egyszerű emberek nevében a korrupció ellen ágál, miközben maga sem teljesen tiszta
Facebook

A legtöbb szimpatizánst azonban nem a politikából kiábrándultak táborából szerezte, hanem az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Függetlenek (OlaNo) nevű, ugyancsak ellenzéki párt addigi híveinek köréből. Ezt a nyomulást a megrettent pártelnök úgy akarta megállítani, hogy nyilvánosságra hozott egy általa titokban rögzített hangfelvételt, amelyen Procházka arra kéri, hogy neki, mint a legtöbb szlovák regionális lapot jegyző RegionPress tulajdonosának zsebbe fizethessen.

Procházka tagad, a rendőrség viszont szimatot kapott. Házkutatást tartottak a kiadó székházában, merevlemezeket és más dokumentumokat foglaltak le, amelyek a nyomozók szerint bizonyíthatják azt az alapos gyanút, miszerint Matovic más politikusokkal is ilyen törvénysértéseket követett el. A politikai öngólt lövő pártelnök azonnali ellentámadásként bejelentette, hogy nem is ő a korrupt, hanem Robert Fico, aki szerinte a feleségével 674,54 millió amerikai dollárt tart a Belize Bank Internationalban.

Két órával később a kormányfő közölte, hogy feljelenti becsületsértés és rágalmazás miatt. Mind ez nem rengette meg a Smer-SD támogatottságát, a Hálóé és az Egyszerű Embereké viszont megcsappant. Ez többek között Bugár Bélának is fejfájást okoz, aki a Híd párttal, a Kereszténydemokrata Mozgalommal (KDH) és a Hálóval igyekszik lerakni a lehetséges ellenzéki koalíció alapjait. A Híd vezetői viszont a Magyar Közösség Pártjával nem hajlandók még tárgyalóasztalhoz sem ülni.

– Nemrég a révkomáromi helyhatósági választáson közös polgármesterjelöltet állítottunk, aki megbukott. Azokat meg, akik helyben a szövetséget támogatták, kizárták az MKP-ból. Ezek után nincs miről tárgyalnunk – szögezte le Bugár. Berényi József másként látja a tényeket:

– A révkomáromi esetből nem lehet országosan érvényes következtetéseket levonni. Meggyőződésem, hogy az MKP nélkül nem lehet kormányváltás Szlovákiában, s még egyszer nem engedhetjük meg, hogy a viszálykodás miatt elvesszen százezer magyar szavazat, mint 2012-ben – hangoztatja az MKP elnöke. Elméletileg a táborba tartozna a Szlovák Nemzeti Párt is, amely szakított Ján Slota durva magyarellenességével, ám még így sem képzelhető el, hogy akár csak szóba álljon a Híddal vagy az MKP-val.

Olga Gyárfásová szerint aggasztó, hogy Szlovákiában alig több mint fél évvel a választás előtt a polgárok 39 százaléka egyetlen hazai politikust sem tart hitelesnek, mert szerintük mindannyian hamiskártyások. Egyharmaduk viszont Robert Fico tántoríthatatlan híve. A politológus szerint ezért valóságos politikai messiásra lenne szükség, aki úgy robbanna be a közéletbe, mint tavaly a függetlenként indult Andrej Kiska.

Robert Fico elégedetten szemléli, olykor gunyorosan ki is pellengérezi az ellenzék viszálykodásait. Egyúttal 200 millió eurót szán a költségvetésből a jövő év eleji hangulatjavító intézkedésekre, amelyekkel főleg a bizonytalanok közül szeretne minél többet a saját táborába csábítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.