Az egyház most már kirúgathatja a neki nem tetsző tanárokat

A titkos megállapodásból a román oktatási minisztérium csak részleteket ismertetett, de ez is elég volt, hogy az emberi jogi szervezetek azonnal tiltakozni kezdjenek.
Titkos megállapodást kötött a román oktatási minisztérium az ortodox egyházzal. A tárca a megállapodásból eddig mindössze néhány részletet ismertetett, és azt is csak azután, hogy a sajtó megneszelte a dolgot, de ez is elegendőnek bizonyult, hogy a civil szervezetek azonnali tiltakozni kezdjenek. Az iskolák az ortodox egyház ellenőrzése alá kerülnek – állítják.

Kiderült ugyanis, hogy a megállapodéás értelmében az ortodox papok részt vehetnek a tanfelügyelők által végzett ellenőrzéseken, hitoktató pedig kizárólag a területileg illetékes főpap írásos „áldásával" lehet alkalmazni. Az ajánlás visszavonása ráadásul egyet jelent az illető munkaszerződésének megszűnésével. Az egyház beleszól a felvételibe is: a megállapodás gyakorlatilag kizárja, hogy nem hívő ember ortodox vallástant hallgasson az állami egyetemeken, ugyanis felvételi kritérium lesz az írásos „áldás", amelyet a jelentkező gyóntatója ad ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.