A fényűzés álcája mögött több száz embert hallgattattak el

Az Egyesült Arab Emírségekben sok másként gondolkodó került börtönbe az utóbbi években. Az arab ország csendesen hallgattatja el a demokráciáért küzdő aktivistákat, miközben a világ felé csillogást és pompát mutat.
Több száz politikai aktivistát zártak börtönbe vagy állítottak bíróság elé a politikai reformok sürgetése miatt az Egyesült Arab Emírségekben (EAE) 2011 óta - derül ki az Amnesty International (AI) kedden nyilvánosságra hozott jelentéséből.

A nemzetközi jogvédő szervezet 80 oldalas dokumentumot készített az országban élő ellenzékiek vegzálásáról. A jelentés megemlíti, hogy a nyugatbarát arab ország a külvilág felé fénylő csillogást mutat, de a valóság már kevésbé ragyogó. Azok a politikai aktivisták, akik nagyobb demokráciát szeretnének vagy a kormány elszámoltathatóságáért küzdenek, börtönben végzik – írja az AI.

Az Egyesült Arab Emírségek két legnagyobb és legismertebb városát Dubait és Abu Dhabit gazdag arab családok uralják, nincsenek politikai pártok, és a külföldiek messze meghaladják a helyiek számát. Dubai ad otthont a világ legmagasabb felhőkarcolójának és egyik legnagyobb bevásárlóközpontjának, Abu Dhabiban pedig a hét végén rendeznek Forma 1-es futamot vendégül látva több ezer turistát.

Az Amnesty International szerint óriási szakadék van az arab államról kialakult világkép és a valóság között. Az emírség igyekszik virágzó gazdasági nagyhatalomként tetszelegni, miközben a politikai aktivistákat kegyetlen bánásmódban részesítik az országban. A londoni székhelyű szervezet jelentésére az EAE azt válaszolta, hogy az emberi jogok fejlődése még „folyamatban van" az országon belül, mely egyébként tagja az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának.

Az AP hírügynökség beszámol róla, hogy az aktivisták üldözése az után kezdődött, hogy 2011-ben petícióval sürgették egy demokratikus körülmények között megválasztott parlament létrehozását. Az aláírásgyűjtés egybeesett az Arab Tavasszal, mely éppen Egyiptomban és Tunéziában zajlott. Nem sokkal ezután tömeges vizsgálatok kezdődtek, és 69 embert ítéltek 7 és 15 év közötti börtönbüntetésre. Volt, akit az állampolgárságától is megfosztottak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.