Az Egyesült Államok területén is megjelent az ebola

Az Egyesült Államok területén kedden diagnosztizálták az esetek jelentős részében halálos afrikai vírus, az ebola első fertőzöttjét – jelentették be kedden az amerikai egészségügyi hatóságok.
A járványügyi és járvány-megelőzési központ, a Centre for Disease Control and Prevention (CDC) közlése szerint a beteget egy dallasi kórházban ápolják, ahova vasárnap került be a gyilkos kór gyanúja miatt. Azonnal karanténba – egy, a külvilágtól elszigetelt szobába – zárták, ahol jelenleg is kezelik. Kedden derült ki, hogy ebola fertőzte meg, amelynek a tünetei azután alakultak ki nála, hogy szeptember 19-én visszatért Libériából.

Tom Frieden CDC-igazgató augusztusban egy washingtoni képviselőházi meghallgatáson. Szerinte valószínűtlen, hogy az ebola elterjed az Egyesült Államokban
Tom Frieden CDC-igazgató augusztusban egy washingtoni képviselőházi meghallgatáson. Szerinte valószínűtlen, hogy az ebola elterjed az Egyesült Államokban
Jonathan Ernst / Reuters

Amióta több nyugat-afrikai országban – Libériában, Sierra Leonéban, Guineában, Nigériában és Szenegálban – a vírus terjed, amerikai kórházakba több beteget is beszállítottak, illetve kezeltek az ebola miatt, de ez az első eset, hogy valakinél magán az ország területén diagnosztizálják a gyilkos kórt.

A kórház – a Texas Health Presbyterian Hospital – bejelentése szerint az egészségügyi intézmény a CDC előírásainak megfelelően mindent megtesz azért, hogy az orvosok és az ápolók biztonságban legyenek a vírustól. Tom Frieden CDC-igazgató – írja az NBC News honlapja – az esetről szóló sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, „valószínűtlen", hogy az ebola messzire terjed az Egyesült Államokban. Közlése szerint a most Dallasban ápolt beteg családlátogatásra érkezett az Egyesült Államokba, és mivel ekkor, szeptember 19-én még nem volt láza, „zéró az esélye", hogy bárkit megfertőzhetett volna a repülőgépen. Az ebola első tünetei szeptember 24-én jelentkeztek rajta.

A lázzal, hányással és belső vérzéssel járó fertőzésre gyógyszer egyelőre nincs, csak kísérleti fázisban lévő szerek. Egyikük, a ZMapp miatt három Libériában megfertőződött amerikai ápolónak korábban már sikerült felépülnie, de volt olyan beteg is, akinek nem.

Az Egyesült Államokban – írja az MTI – július 27. óta 12 személyen hajtottak végre ebolatesztet, de az eddig minden esetben negatívnak bizonyult.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.