Az Egyesült Államok destabilizálással vádolja Kínát

Chuck Hagel véádelmi miniszter egy szingapúri konferencián beszélt erről.
Kína a destabilizáló erő a Dél-kínai-tengeren zajló területi vitákban – mondta Chuck Hagel védelmi miniszter szombaton azon a háromnapos szingapúri konferencián, amely az Egyesült Államokat ültette egy asztalhoz a dél-ázsiai országok képviselőivel. Hagel szerint Kína az elmúlt hónapokban egyoldalú lépésekkel nyilvánította ki, hogy igényt tart a vitatott tengeri területekre, szemben Japánnal, Vietnammal és a Fülöp-szigetekkel, de az Egyesült Államok ellenez mindenféle kényszerítést, megfélemlítést, és fenyegetést, amely ezeket a lépéseket kíséri, és nem fog máshova nézni, amikor egy-egy ország megszegi a nemzetközi törvényeket.

Peking és Tokió viszonyát évek óta feszélyezi a japán felségterületnek számító Szenkaku (kínaiul Diajü)-szigetek helyzete, május közepén pedig feldühödött vietnamiak két ipari parkban is kínai, hongkongi és tajvani cégek épületeit gyújtották fel, tiltakozásul egy olajfúró torony miatt, amelyet a kínaiak mindössze 210 kilométerre építettek fel a délkelet-ázsiai ország partjaitól. Az emiatt kitört vietnami zavargásoknak halottai is voltak, Peking pedig végül úgy döntött, hogy inkább elköltözteti a tornyot.

A Shangri-La Dialogue névre keresztelt konferencián Hagel beszélt arról is, hogy az Egyesült Államok támogatja Japán törekvéseit a regionális diplomáciában való nagyobb szerepvállalásra – erről Abe Sindzó japán miniszterelnök beszélt a maga pénteki előadásában –, és figyelmeztette a Thaiföldön a politikai válság miatt nemrég puccsot végrehajtó katonai vezetést, hogy mielőbb adja vissza egy polgári kormányzatnak a hatalmat. – bár bangkoki bejelentések szerint ez még másfél évig nem fog megtörténni.

Hagel meglepően éles hangú megjegyzéseire kínai részről eddig a Színgapúrba küldött delegáció vezetője, Wang Guanzhong helyettes vezérkari főnök reagált. Ő azt mondta, Pekinget aggasztja az amerikai japán közeledés. Főleg az, hogy az amerikai védelmi miniszter támogatásáról biztosította Abét az önvédelem jogához, ha Japánt provokáció érné a Szenkaku-szigetek körül, de Pekingnek nem tetszik az az ígéret sem, amely szerint az Egyesült Államok fejleszteni akar a katonai együttműködésen a távol-keleti szövetségeseivel. Az elmondása szerint Hagel ezt a regionális stabilitás zálogának tartja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.