Az egész Földön elterjedhet az ebola

Még mindig nagy a kockázat, hogy az ebola a világ más részeire is elterjed – mondta az ENSZ ebolaellenes küzdelemért felelős küldetésvezetője a BBC-nek. Tony Banbury nem nyilatkozott arról, hogy eleget tettek-e a vírus elleni harcban kitűzött céloknak. Októberben ugyanis Banbury azt jelentette az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy december elsejére a fertőzöttek 70 százaléka kezelés alatt áll majd, valamint az áldozatok 70 százalékát biztonságosan eltemetik majd.

A felelős vezető az egyik legfertőzöttebb ország, Sierra Leone fővárosában, Freetownban beszélt, ahol vasárnap buldózerek tisztítottak meg nagy területeket, hogy oda temethessék el a fogyni nem akaró áldozatokat. Sorra érkeztek a holttestekkel megrakodott autók, munkások százai pedig sírokat ástak.

Banbury szerint a 70 százalékos célokat sikerült elérni a három leginkább fertőzött ország (Guinea, Sierra Leone és Libéria) túlnyomó többségén.

„De néhány területen, beleértve a Sierra Leone-i fővárost, lassan csökken az áldozatok és fertőzöttek száma."

A WHO legutóbbi jelentése szerint 6928-an haltak meg ebolában és több mint 16 ezren fertőződtek meg a vírussal, 200 és 300 közé teszik a hetente elhunyt emberek számát.

Banbury szerint a helyzet ennél sokkal rosszabb is lehetett volna, ha az ENSZ nem lép közbe. Azonban hozzátette, hogy nagy kockázat fenyegeti a Földet. Az ebola elterjedhet a térségben, vagy valaki repülőn keresztül Ázsiába, Latin-Amerikába, Észak-Amerikába vagy Európába is juttathatja. Ezért olyan fontos, hogy amilyen gyorsan csak lehet, nullára redukáljuk az esetek számát - mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.