Az ebola tüneteit észlelte magán két brit férfi

Rövid ideig úgy tűnt, hogy az ebola talán elérte Nagy-Britanniát, ugyanis két férfi a héten jelezte, hogy észleli magán a tüneteket. 

Egyiküket hétfőn szállították kórházba, miután nigériai útjáról megérkezett Angliába, és arra panaszkodott, hogy felszökött a láza. Azonnal megvizsgálták, ám a betegség kimutatására szolgáló teszt negatívnak bizonyult, csakúgy mint annak a férfinak az esetében, aki a héten szintén az ebola tüneteire panaszkodva meglátogatott egy londoni kórházat.

Bár a negatív eredmények hoztak némi megnyugvást a briteknek, a külügyminiszter szerdán úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy a vírus továbbra is komoly fenyegetést jelent a szigetország számára.

Philip Hammond igyekezett leszögezni, hogy egyelőre nincs tudomásuk fertőzött brit állampolgárról – sem az országban, sem annak határain kívül –, ennek ellenére nagyon komolyan veszik a helyzetet, így a hónap elején már országszerte figyelmeztették az orvosokat, hogy fokozottan figyeljenek az ebola tüneteire.

Szakértők szerint azonban nem kell globális járványtól tartani. „Az viszont reális veszély, hogy továbbterjed Afrikában... De nem hiszem, hogy a határok lezárása és az utazási korlátozások nagy hatással lesznek a vírus terjedésére" – nyilatkozta a BBC Radio 4-nak Jeremy Farrar, a témában jártas professzor.

A vírus eddig közel 700 emberrel végzett Nyugat-Afrikában, és a tapasztalatok szerint 90 százalékos a halálozási arány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.